Вземат проби за африканска чума от всички нерегистрирани домашни свине в Каварна

16:25, 02 ное 18 / Общество 25 500 Topnovini
1

Проби за африканска чума ще бъдат взети от всички домашни свине без идентификационен номер в община Каварна, съобщиха от кметската управа след днешното заседание на общинската епизоотична комисия за ограничаване на разпространението на вирусното заболяване. Според Закона за ветеринарната медицина за нерегистрирани животни се налагат санкции в размер от 500 до 1000 лева за стопанство, посочват от общината.

В ловното стопанство "Зеленка" в землището на село Българево, както БТА вече съобщи, африканска чума бе констатирана при четири отстреляни диви свине.

Утре и в неделя дивите свине и хищниците в ловното стопанство ще бъдат отстреляни, като под надзора на инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните ще бъдат взети проби от труповете. Препоръчително е всички домашни свине в личните стопанства да бъдат заклани в най-кратък срок, апелират от общината. Стопаните трябва да вземат сериозни хигиенни мерки при обработката, за да не разнесат вируса, ако животните евентуално са заразени. Ако преди клане на свине за лична консумация, стопаните забележат характерни симптоми на африканската чума - видими подкожни кръвоизливи и други, трябва незабавно да преустановят обработката на животното и да уведомят ветеринарен лекар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани