Обявиха два града за символ на българската бойна слава

14:00, 21 сеп 18 25 1325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание обяви Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава.

Предложението беше внесено от народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.  Един от вносителите - адмирал Пламен Манушев, изложи мотивите:

"Двата града Добрич и Тутракан очакват с нетърпение това наше решение. Тази идея се зароди преди две години, когато се честваха точно 100 години от боевете, от славните Добричка и Тутраканска епопея. Една епопея, една битка, в която духът на българския войник, героизмът и себеотрицанието побеждават оръжието. Затова ние сме длъжни да върнем паметта на тези български мъже, загинали в тази славна битка".

От опозицията обявиха, че ще подкрепят предложението, но изразиха недоволство, че не са поканени да се включат в инициативата. Депутатът Иван Иванов от БСП попита защо например Плевен и Сливница не са обявени за градове на българската бойна слава и настоя за общ подход към оценяване на историята. Таско Ерменков от левицата каза:

"Такива инициативи, които касаят патриотизма, националното достойнство, които би трябвало да възпитават младото поколение, трябва да бъдат правени съвместно. Според мен идеалният вариант щеше да бъде, ако беше подписан от председателите на парламентарните групи и внесен по този начин, за да покажем единението на българския парламент."

Хасан Адемов от ДПС също порица управляващите.

"Въпреки приповдигнатия и емоционален тон, роден от величавия подвиг на героите от Добруджанската епопея, не мога да отмина с мълчание опитите на управляващите да партизират тази чудесна инициатива на местните общности. По този начин за пореден път доказвате, че за вас, като управляващи, търсенето на съгласие, дори по наглед безспорно решение, е трудно занимание".

В мотивите си депутатите заявяват, че Тутраканската и Добричката епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама