Извънредно заседание на Епизоотичната комисия за набелязване на мерките за недопускане на проникването и разпространението на заболяването в страната ни се проведе днес, 25 май, в Добрич. Африканската чума не е опасна за хората, но води до масова смъртност при дивите и питомните свине, срещу нея няма ваксина, както и лечение.
На извънредното заседание на Епизоотичната комисия в област Добрич директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова запозна присъстващите с мерките, които ще бъдат предприети, предаде БНР:
„Забранява се въвеждането на територията на Република България на свинско месо и суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, които са предназначени за лична консумация. Проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България при наличие на забранените за въвеждане суровини и храни, същите да се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания. Директорите на ОДБХ , при които се осъществява влизането на територията на страната да организират извършването на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства от държавите членки на ЕС.“
Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ д-р Борислав Каменов заяви, че признаците на африканската чума са идентични с тези на класическата чума по свинете, като заболяването нанася огромни икономически щети, тъй като води до почти 100% смъртност при тези животни.
„Основните клинични признаци са повишаване на температурата, наличие на кръвоизливи и най-вече посиняване на ушите“.
Според д-р Каменов, най-голямата заплаха за навлизането на африканската чума на територията на България е в очаквания голям поток на туристи от Румъния и Унгария. Въпреки че ловният сезон се открива на 1 октомври, за да се намали до минимум популацията на дивите свине, тази година отстрелът им ще започне по-рано. По данни от пролетната таксация, на територията на стопанството в Тервел има 387 възрастни животни, от които трябва да бъдат отстреляни 350.
Африканската чума е изключително устойчиво заболяване, като термичната обработка на месото трябва да е минимум 30 минути на 60 градуса, в околната среда тя издържа повече от две седмици, в месни продукти - около 6 месеца , а в замразеното месо заразата остава с години.
По данни на Областната дирекция по безопасност на храните във ферми в област Добрич се отглеждат повече от 70 000 свине, като само в свинефермата в село Козлодуйци, община Добричка в момента има 45 000 свине.
До края на тази седмица във всичките 8 общини на област Добрич ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии, на които ще бъдат определени общински терени за загробване на умрелите животни. Предстои да бъде извършена дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи, а животните без ветеринарномедицински документи ще подлежат на допълнителни проверки.
Добави коментар