В навечерието на Великден в търговската мрежа в Добрич могат да се намерят 600-грамови козунаци на цена от 3 до 5-6 лв., а има и козунак от 500 гр за 2.50 лв., но без никакъв пълнеж. За по-претенциозните клиенти се предлагат и луксозни за по 8-10 лева.
Цените са на нивото на миналата година, обясни Тошко Няголов - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. По-голяма част от производителите са заредили отрано с необходимите продукти. Цената на козунаците е 4-5 лева за килограм. Толкова струва масовият козунак с локум и сушени плодове.
Традиционно има и производители от вътрешността на страната, които са в сивия сектор и правят дъмпинг със сладък хляб на цени от 2-3 лева. В региона няма инвазия на козунаци от Румъния, както в други крайгранични райони, обясни той.
На пазара има и луксозни козунаци с много екстри и луксозни опаковки, чиято цена стига до 10 лева. Няголов е уверен, че ще бъдат задоволени интересите на всички клиенти.
Собственикът на бутиковата пекарна Радослав Райков споделя, че вече трета година той предлага само един вид козунак, който прави по стара рецепта. В хлебопекарната си той предлага 600 гр козунак на цена от 8 лв., като в него има локум, стафиди, орехи и шоколад. Отгоре всяко едно изделие преди изпичане е намазано с мед и поръсено със захаросан кокос.
По думите му, това, по което можем да познаем качествения козунак, е неговата тежест. "Когато тестото за козунак е замесено с естествени суровини, то е тежко и не бухва толкова много, колкото направеното с подобрители. Такъв козунак е по-тежък, а и като се натисне, не се вдига обратно като гъба", пояснява още производителят.
Добави коментар