Един от най-успешните сезони отчитат рибарите от Северното Черноморие

11:56, 06 дек 16 25 955 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Риболовният сезон тази година беше много  силен. Той е вторият по успеваемост след 2012 г., който, според живите рибари, се смята за най-силния сезон за морски хищници. Това сподели за Topnovini.bg опитният рибар от Балчик Виктор Лучиянов, наричан също Професора и Fishmaster.



Самият той се занимава с риболов още от 5-6-годишна възраст, когато за първи път е влязъл в морето с лодката с баща си. Наложило му се да се справи с морската болест, също като своя баща. Макар и едва четиригодишен, неговият син също проявява интерес и вече има професионална въдица и професионална макара. Дори камиончетата вкъщи са с колесари с лодки. Всичките му играчки са свързани с морето. Има и първите уловени риби, разбира се, с помощта на татко.

 По думите на Лучиянов, тази година в района на Балчишкия залив, Калиакра, пасажите от сафрид са били в изобилни количества от началото на юли до края на август-септември. Към средата на август са дошли първите пасажи от циганка или дребен паламуд, които в началото на септември вече са били хубави, големи паламуди от по 700-800 грама до килограм и половина. През тази година са се появили и туруци – едър паламуд от 2-3 килограма. В началото на септември дойдоха първите пасажи от чернокоп, който също е бил в изключително изобилни количества. „Около 20 септември дойде и царят на рибата – лефера. Той се задържа по Северното Черноморие докъм 15 октомври, след това се премести по Южното Черноморие, а към края на октомври мигрира към Турция. Паламудът се задържа до края на октомври по нашите брегове. Изключително изобилие от паламуд – за около 6 часа се хващаха по 100-150 риби на въдица, разбира се, от Fishmaster-а”, сподели Лучиянов.



Според него, принос за този добър риболовен сезон има фактът, че по цялата акватория на Черно море, водата е чиста. „Всякакви приказки, че водата е мръсна са от нихилистично настроени българи, които говорят глупости, без да са наясно за какво става въпрос. Истината е, че водата е чиста. Това се обяснява, че, на практика, по цялото българско крайбрежие, по румънското има изградени пречиствателни станции. Това преустанови тровенето на  дребната рибка, която достигна своето развитие и това доведе от изобилие от храна за по-едрите риби – сафриди, които пък са храна за едрия хищник – паламуд, чернокоп и т.н. Рибарите също станахме много, но рибата не може да намалее от това, че въдичарите ловят риба”, сподели Лучиянов. Той изрази надежда, че професионалните рибари коректни спрямо морето и няма да злоупотребяват, за да може всички да се радват през следващите години на такъв богат улов, какъвто беше през тази година.



Тази година се е забелязало и връщането на някои видове риби в Черно море. Улавяни са сардини, които се смятаха за изчезнали в Черно море. Започнали са да се появяват риби, които не са традиционни за нашето море. Има уловени екземпляри туна от рода Бонито, които не са се наблюдавали тук и се предполага, че са навлезли през Босфора. „Стари рибари твърдят, че последните пасажи от туна са видени край Калиакра през 50-60-те години на миналия век. Уловените тази година екземпляри не са големи – 1-2 килограма. Различни средиземноморски риби като сарпа също са влезли през Босфора. Предполагам, че причината е общата промяна на климата”, споделя Виктор Лучиянов.



На 12 януари той заминава на риболов в тайландския залив на Индийския океан. Там лови риба меч, грубъри, selfish, кралска скумрия и др. Това е т.нар. риболов Big-game fishing, при който се ловят големи риби – 15-20 до 50-100-килограмови риби.

По думите му обаче, за истинския рибар няма никаква разлика дали ще хваща маломерна  рибка от 20-30 грама тук или риби по 100 кг. там. „Удоволствието за истинския рибар е от самото надхитряне на рибата. За жалост, малко са все още хората, които споделят новата тенденция – лови и пусни, дай живот наново. Има вече последователи. Мога да се похваля, че миналата година имах няколко големи риби – от порядъка на 40-50 кг, на които дадох живот отново”, сподели Лучиянов. Според него, и българските рибари занапред ще се отнасят по-благородно към рибите, които им доставят удоволствие да бъдат уловени. Тръпката за един рибар не е консумирането на рибата, а нейното надхитряне и улавяне, смята Професорът.



По думите му, риболовът е едно много хубаво хоби. „За мен риболовът е хоби, макар някои да се шегуват, че Fishmaster-ът отдавна е минал към професионалистите, защото количествата риба, които улавям са доста. Но, аз съм богат на приятели човек и има с кого да я споделям”, обяснява Виктор Лучиянов. Без значение дали ще хване или не риба, той е способен да излезе сутринта по тъмно и да се върне по тъмно вечерта. „Самото присъствие в морето за мен е толкова зареждащо и освобождаващо от злободневните проблеми, че не може да бъде сравнено с нищо друго. Това е абсолютен релакс, терапия”, категоричен е той.

Според него, най-важните качества, които човек трябва да притежава, за да е рибар, е да има благородна душа и търпение. „Трябва да се научим, че не трябва да уловим всичката риба в морето. Да бъдеш благороден към живота на рибите е на първо място. Отделно е и търпението, което е нещо изключително важно за добрия рибар. Защото, истинската слука ще дойде след много търпение”, обяснява Fishmaster-а.

На трапезата му на Никулден тази година ще има солено веян паламуд. Рецептата е наследил от баща си, а той от своя баща.



Ето и рецептата: Взема се паламуд, почиства се добре. Поставя се в съд, който е с дупки на дъното. Взема се морска сол. Рибата се слага по гръб, пълни се цялата със сол и буквално се заравя в морска сол, на няколко реда, докато свърши паламудът и позволява съдът. Оставя се на хладно място, някъде, където да не го грее слънцето, и се оставя минимум 40 дни. От дупките започва да изтича слуз, която се изсмуква от рибата. След 40-ия ден се вади толкова риба, колкото смяташ да консумираш през следващите 10 дни. Рибата се измива от морската сол, като останалата риба може да стои и 6 месеца. Рибата се поставя  два пъти по 12 часа в сладка вода. След това се слага на проветриво и хладно място, за да може да се вее. Най-добре на сенчеста тераса, която е проветриво място. След около седмица е готова за консумация. Не може да се опише с думи колко е вкусно и приятно за зимните вечери, особено за вечерите около Никулден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама