Какво се случва с тялото ни, когато откажем захарта?

11:50, 24 яну 23 / Любопитно 25 2023 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Диетологът Светлана Павличенко посочва какво се случва с човек, който е решил напълно да се откаже от захарта, съобщава DarikNews

Тя предупреждава, че пристрастяването към захарта често се сравнява с това към наркотиците. Когато откаже сладкото, човек изпитва симптоми, подобни на абстиненция. В интервю за Gazeta.ru Павличенко отбеляза, че могат да се появят изблици на агресия, раздразнителност и главоболие. Възможно е в обичайното време за обяд или вечеря човек изобщо да няма апетит, но през нощта ще бъде обхванат от внезапна атака на глад.

Според диетолога това са само временни затруднения. Всеки навик се формира в рамките на 21 дни, а с отхвърлянето на захарта човек трябва да издържи около 2-3 седмици. Но тогава ще бъдете възнаградени.Тялото ще започне да се възстановява - кръвното налягане, нивата на кръвната захар, съдържанието на „лошия“ холестерол ще намалее, чернодробната функция ще се нормализират.

За да си помогнете през тези няколко седмици на спиране на захарта, можете да включите в менюто си храни с високо съдържание на фибри – пълнозърнест хляб, варива, зърнени храни, както и пресни зеленчуци и плодове, казва диетологът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама