Правителството на САЩ достигна лимита на дълга

16:00, 19 яну 23 / Свят 25 2195 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Ройтърс - в четвъртък правителството на САЩ трябваше да достигне лимита си от 31,4 трилиона долара на фона на противопоставянето между контролираната от републиканците Камара на представителите и демократите на президента Джо Байдън, което може да доведе до фискална криза след няколко месеца.

Републиканците, които наскоро получиха мнозинство в Камарата на представителите, се стремят да използват определения от Конгреса таван на федералния дълг, за да наложат съкращения на разходите от Байдън и ръководения от демократите Сенат.

Крайният срок в четвъртък няма да има непосредствен ефект, тъй като служителите на Министерството на финансите са готови да започнат да прилагат извънредни мерки за управление на паричните средства, за да предотвратят фалит. По-сериозните рискове ще се появят по-близо до юни, когато правителството наближи т.нар. дата Х, след която Министерството на финансите ще изчерпи възможностите си за спешни маневри.

Преди този краен срок не е имало признаци, че някоя от страните е склонна да се огъне.

"Това е нещо, което трябва да се направи без условия. Не трябва да преговаряме около него. Основно задължение на Конгреса е да го направи", заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Вместо това републиканците преследват план за "приоритизиране на дълга", който ще се стреми да предотврати фалита, като призове Министерството на финансите да даде приоритет на плащанията по дълга и евентуално на други приоритети като социалното осигуряване и Medicare. Това е при положение, че лимитът бъде нарушен по време на преговорите. Републиканците се надяват да приключат с изготвянето на законодателството до края на март.

Перспективата за водене на преговори породи опасения във Вашингтон и на Уолстрийт за ожесточена борба за тавана на дълга през тази година, която може да бъде поне толкова разрушителна, колкото продължителната битка през 2011 г. Битката доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ и години на принудителни съкращения на вътрешните и военните разходи.

"Няма да обявим фалит по дълга. Имаме възможност да се справим с обслужването и плащането на лихвите си. Но по същия начин не бива сляпо да увеличаваме тавана на дълга", заяви пред Ройтерс представителят Чип Рой, водещ консерватор.

Рой отхвърли опасенията за разстройване на пазарите и риск от рецесия.

"Това е, което казват всеки път. Това е като по часовник", каза Рой в интервю. "Ние вече се движим към рецесия. Въпросът е как ще изглежда тя - освен ако комбинацията от парична и фискална политика не ни спаси от глупостта, че сме похарчили толкова много пари."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 1939 г. Конгресът прие всеобхватен таван на дълга - законоустановения максимален размер на дълга, който правителството може да емитира - с намерението да ограничи неговото нарастване. Мярката не постигна този ефект, тъй като на практика Конгресът третира годишния бюджетен процес, като вземането на решение за това колко пари да се похарчат - отделно от тавана на дълга. Той по същество се съгласява да покрие разходите по предварително одобрените разходи.

Очаква се преговорите за определяне на приоритетите на дълга и разходите да започнат с пълна сила едва след завръщането на законодателите във Вашингтон през следващата седмица.

Планът на републиканците призовава за балансиране на федералния бюджет за 10 години чрез ограничаване на дискреционните разходи до равнището от 2022 г. Това включва и използване на надзора на Камарата на представителите за определяне на федералните програми, които могат да бъдат премахнати или намалени в законопроектите за разходите. Очаква се да излязат от Комисията по бюджетните кредити на Камарата на представителите по-късно тази година.

Междувременно републиканците от Камарата на представителите се заричат да отхвърлят мащабните законопроекти за финансиране на правителството, внесени от лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, подобни на двупартийния пакет "омнибус" на стойност 1,66 трилиона долара, който Конгресът прие в края на миналата година.

Представители на Белия дом също така отбелязват, че републиканците в Конгреса са подкрепили многократното увеличаване на тавана на дълга, когато републиканецът Доналд Тръмп бе президент.

Според министъра на финансите Джанет Йелън Конгресът и Белият дом вероятно имат време до началото на юни да намерят споразумение за финансирането на правителството, преди Вашингтон да трябва да се изправи пред призрака на първия в историята фалит.

"Оптимисти сме, че демократите ще седнат на масата и ще преговарят добросъвестно", заяви представителят на републиканците Бен Клайн, който ръководи консервативна работна група по въпросите на бюджета и разходите. " Има много възможности за преговори, когато става въпрос за стъпки, които могат да бъдат предприети за справяне с фискалната криза, в която се намираме."

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама