Борисов ще отиде на лидерската среща на БСП

14:20, 19 яну 23 / Политика 25 1877 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

БСП свиква лидерска среща за разговори с останалите парламентарно представени сили за третия мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи, че остава умерен оптимист за съставянето на правителство. Разговарях с лидерите на другите парламентарно представени партии. Пoкaних ги утре на среща в 11 часа в зала „Изток". Очакваме ги утре. Някои потвърдиха, някои казаха, че ще го обсъдят с групите си", каза Нинова, цитирана от БНТ.

Борисов ще отиде 

Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си”, написа Бойко Борисов във Facebook.

ПП пропускат срещата, искат троен формат

На общата лидерска среща не, но сме готови да отидем на троен формат - ние, БСП и ДБ, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. „Няма да участваме във формирането на кабинет с третия мандат, но бихме участвали в разговори за приоритети, ако Нинова и БСП успеят да сформират кабинет с останалите политически сили”, коментира той.

Казахме на Нинова, че бихме седнали с БСП и ДБ в троен формат да говорим за приоритети и политики, но да сядаме всички заедно на лидерска среща да сформираме общо правителство с ГЕРБ и ДПС и БВ - не", посочи Петков, цитиран от БГНЕС.

ДБ: Не виждаме какво би произвела тази среща 

„Не отказваме разговор, но шансовете да Корнелия Нинова да получи подкрепа от нас не са големи поради големите различия, които имаме. Ако търси нашата подкрепа, бихме предпочели да се проведат срещи в двустранен формат, който също е част от това, за което тя е получила мандат от органите на БСП. На този етап за лидерска среща не виждаме условия да се включим", заяви съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов.

Иванов обясни, че „реалността е, че отиваме на избори" и добави, че не вижда как този разговор в колективен формат преди изборите може да допринесе. „Не виждаме какво ще произведе тази обща среща", отбеляза той.

Янев очаква конструктивен разговор 

Лидерът на Български възход" Стефан Янев потвърди, че ще участва на общата лидерска среща, организирана от носителя на третия мандат БСП, като изрази очаквания за конструктивни разговори: Идеята е точно тази – да има някакъв резултат от тези разговори, в противен случай играем една пиеска, с която заблуждаваме себе си и гражданите. Идеята на тези разговори е точно да се водят конструктивно и да се намерят пресечните точки и възможност да се направи правителство". 

Възраждане": това е финална агония 

От Възраждане" няма да уважат поканата за обща лидерска среща, заяви председателят на партията Костадин Костадинов. Той призова максимално бързо мандатът да бъде върнат неизпълнен.

Разговори, ако водим въобще, те ще бъдат единствено и само двустранни, но пак казвам третият мандат няма да се осъществи. Това е, може би, една финална агония на това Народно събрание. Лично аз смятам, че следващата седмица – понеделник-вторник – най-доброто решение, което може да се случи, е мандатът да бъде върнат", каза той, цитиран от БНР. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:14, 19 яну 23

Утре, май пак ще има менискус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама