Без имена: прокуратурата започва проверка срещу Бойко Рашков

15:04, 18 яну 23 / Политика 25 1036 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Софийската градска прокуратра започва проверка срещу бивш МВР министър, сега депутат. Това става ясно от витиевато съобщение на разследващите. Име в него не се посочва, но обвиненията са „за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система“, както и че „е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари“.

„Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система - пране на пари“.

Трима души отговарят на описанието - Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ и Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“, който е отявлен „любимец на прокуратурата и лично на ръководството й. Че става въпрос именно за него се разбира от това, че прокуратурата се е задействала след медийни пибликации.

Акцията срещу Рашков започва координирано, като първо се появяват материали в определена медия. Те са кръстени „Градинаря и доколкото може да се разбере, разработка срещу въпросни градинар била „смачкана от пробити ченгета .... А крайната цел била „да се спаси главата на бившия МВР министър, който сега е депутат от ПП, и дори бе тяхно предложение за шеф на КПКОНПИ, пише „Клуб Z.

Моментално след „журналистическите материали се намесва градската прокуратура, която, както е известно, наследи любимата на ръководстмото на ПРБ Специализирана след закриването ѝ.

Рашков е в обтегнати отношения с прокуратурата още откакто беше шеф на бюрото за контрол на СРС-тата, а главен прокурор беше Сотир Цацаров. После, когато стана служебен и редовен вътрешен министър, а държавното обвинение вече се оглавяваше от Иван Гешев, положението не се подобри. Рашков дори отказваше да се среща с главния прокурор, а върху негов сигнал до служебния правосъден министър Янаки Стоилов стъпи първото искане за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев, припомня „Сега.

Рашков беше призован като свидетел по делото „Хемус и дори заплашен с принудителен разпит, тъй като отказва да вземе призовката си. Бившият вътрешен министър беше проверяван и от НАП, но ревизиите не отриха проблеми.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:14, 19 яну 23

Ако арестуват гн Рашков,Гешев ще бъде изгонен със камъни.За Борисов няма закони,няма как да не ставаме вече.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама