Компанията на Доналд Тръмп ще бъде осъдена за 15-годишна данъчна измама

15:30, 15 яну 23 / Политика 25 1032 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

В петък Доналд Тръмп ще научи как ще бъде наказана компанията, носеща името му, след като бе призната за виновна, че в продължение на 15 години е планирала да измами данъчните власти предадоха от Ройтърс.

Съдия от щата Ню Йорк ще наложи наказанието, след като миналия месец съдебните заседатели в Манхатън признаха две свързани с Trump Organization лица за виновни по 17 криминални обвинения.

Произнасянето на присъдата става три дни след като съдия Хуан Мерчан от наказателния съд в Манхатън нареди Ален Вайселберг, който е работил за семейство Тръмп в продължение на половин век и е бивш главен финансов директор на компанията, да бъде затворен за пет месеца, след като даде показания като основен свидетел на обвинението.

Компанията на Тръмп е заплашена само от максимална санкция на стойност 1,6 милиона долара. Тръмп заяви, че планира да обжалва. Никой друг не е бил обвинен по случая.

Офисът на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който е завел делото, все още води наказателно разследване на бизнес практиките на Тръмп.

Бил Блек, професор в Юридическия факултет на Университета на Мисури-Канзас Сити, специализиран в областта на престъпленията с бели яки, нарече очакваното наказание "грешка в закръглянето", която не може да възпре други лица, включително Тръмп.

"Това е фарс", каза той. "Никой няма да спре да извършва подобни престъпления заради тази присъда."

Случаят отдавна е трън в очите на бившия президент републиканец, който го нарeчe част от лов на вещици от страна на демократите, които не харесват него и политиката му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тръмп е изправен и пред граждански иск на стойност 250 млн. долара от главния прокурор на щата Летиция Джеймс, който обвинява него и пълнолетните му деца Доналд Тръмп-младши, Иванка Тръмп и Ерик Тръмп, че са раздули нетната си стойност и стойността на активите на компанията му, в опит да спестят пари от заеми и застраховки.

Браг и Джеймс са демократи, както и предшественикът на Браг - Сайръс Ванс, завел наказателното дело. Тръмп се стреми към президентския пост през 2024 г., след като загуби кандидатурата си за преизбиране през 2020 г.

По време на четириседмичния съдебен процес прокурорите представиха доказателства, че компанията на Тръмп е покривала лични разходи като наеми и лизинг на автомобили за ръководителите, без да ги отчита като доход. Компанията също така е усвоявала коледните бонуси.

Според прокурорите самият Тръмп е подписал чековете за бонуси, както и лизинга на луксозния апартамент на Вайселберг в Манхатън и частните училищни такси за внуците на финансовия директор.

"Целият разказ, че Доналд Тръмп е бил в блажено неведение, просто не е реален", заяви помощник-окръжният прокурор Джошуа Стейнгълс пред съдебните заседатели в заключителната си реч.

Показанията на Вайселберг помогнаха за осъждането на компанията, въпреки че той заяви, че Тръмп не е бил част от схемата за измама. Той също така отказа да помогне на Браг в по-широкото му разследване срещу Тръмп.

Организацията "Тръмп" бе пуснала Вайселберг в платен отпуск, докато не прекратиха връзките си тази седмица. Адвокатът му заяви, че раздялата, обявена във вторник, е по взаимно съгласие.

75-годишният Вайселберг излежава присъдата си в известния нюйоркски затвор "Райкърс Айлънд".

Щатският закон ограничава наказанията, които правосъдният Мерчан може да наложи на компанията на Тръмп. Корпорацията може да бъде глобена с до 250 000 долара за всяко обвинение, свързано с данъци, и с 10 000 долара за всяко обвинение, което не е свързано с данъци.

Тръмп е изправен пред няколко други правни проблеми, включително проверки, свързани с нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., задържането на класифицирани документи след напускането на Белия дом и усилията за отмяна на загубата му на изборите през 2020 г. в Джорджия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама