Проверката в „Шейново“: Нарушения и недостатъчен контрол

15:51, 09 яну 23 25 1843 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не е осъществен достатъчен контрол на различни нива в болница „Шейново“ в София по случая с разменените бебета. Това установи проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, направена в периода 21 декември - 4 януари. 

Констатирани са нарушения на поне четири текста от медицинските стандарти. Те касаят организацията и реда на прием на родилките, на обслужване на новородените и на изписването им. Нарушени са няколко наредби, както и три текста от Закона за лечебните заведения, предаде bTV. 

Оттук нататък предстои да се стартира административно-наказателно производство към всеки един, който е извършил тези нарушения. Сред тях са началникът на отделението по „Неонатология“, главната акушерка, както и старшите акушерки.

„Низ от нелепи случайности“: Бебетата от „Шейново“ са разменени при първото даване на майките

Установено е още, че на едната родилка, която е постъпила по спешност и е родила със секцио, неправомерно са ѝ взети пари за избор на екип.

Екип на агенцията е изискала съответната документация. Изготвен е констативен протокол, който е предоставен на болницата и на здравния министър. Ще бъде изпратен и до разследващите органи, където също тече проверка. Изпратено е писмо и до Агенцията за закрила на детето. 

Предстои целият процес по детайлизиране на предаване на новородените да бъде добре анализиран. Ще се проверят всички акушеро-гинекологични отделения в страната, за да се види как се спазват стандартите.

Целта е да се види там, където има пукнатини, какви са те, доколко носят определен риск и задължително ще се излезе с предложение за оптимизиране на стандартите по неонатология и по акушерство и гинекология.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:05, 09 яну 23

А "Медицински надзор" какво да правили досега (освен че са спали)?! От тях трябва да се потърси главната отговорност!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама