„Низ от нелепи случайности“: Бебетата от „Шейново“ са разменени при първото даване на майките

10:20, 22 дек 22 25 1860 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата. Така директорът на болница „Шейново“ Румен Велев коментира случая с разменените бебета. 

„Бебета не са разменени по време на раждането. Размяната е настъпила по-късно. След като се родят и ги приемат в неонатологично отделение, ги поставяме в едни кошчета. Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата. На майката, която има гривничка на бебенце „А“ ѝ е дадено бебенце „Б“, което е с друг номер“, обясни Румен Велев, цитиран от bTV. 

По думите му обаче има смущаващи факти около случая. Първо по време на целия престой в болницата нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. При изписването на дечицата тези гривнички не са били сверени, което е в нашите протоколи. Три месеца е доста дълъг период от време, в който не е много логично човек да не си погледне гривничката на бебенцето“, каза директорът на болницата.

„По думите на Велев в болницата са разбрали за случая след 8-ми декември, като той самият е подал сигнал в полицията, когато е научил. Дирекорът на „Шейново“ е категоричен, че няма умисъл в размяната на децата. Текат няколко проверки по случая. 

„Биологичните родители са изяснени. Абсолютно е ясно кое дете на кое семейство е. Оттук насетне е въпрос на юридическа процедура как точно да стане размяната на тези дечица“, каза  „Искам да поднеса моите лични извинения и тези на целия персонал на болницата за тази ситуация, в която се намират двете семейства. Уверявам ви, че тези хора, които са допринесли или са извършили тази грешка ще бъдат наказани изключително строго“, допълни той. 

Само съдът може да върне разменените бебета на майките

Само съдът може да върне на техните истински родители бебетата, разменени през септември в АГ болница „Шейново“. Така че майките на двете момиченца трябва да се подготвят да се срещнат и в съдебната зала. Дори фактически да си разменят децата, което засега не изглежда много вероятно, те не могат да го направят сами юридически.

„Не е сложно, макар че вероятно изглежда като гора от проблеми за човек, който не е в темата. От правна гледна точка не е трудно”, обясни пред „24 часа”  столичният адвокат Людмил Рангелов.

„Ситуацията е ясна - и двете деца са там, където не трябва да са, но те имат издадени удостоверения за раждане, в които са вписани други родители”, обясни адвокат Рангелов.

За да може всичко да се върне на местата си, се действа по Семейния кодекс. Майката, която първа е разбрала, че детето не е нейното, трябва да заведе иск за оспорване на произход.

Същото трябва да направи обаче и другата. Двете жени ще водят на практика огледални дела за своите деца. Съдът назначава изследване, което установява, че вписаните като баща и майка не са родителите на детето. В същото дело може да се обедини и втори иск - за установяване на произход. Съответно същата процедура тече и за второто дело.

С решението по първия иск се обявява за нищожно удостоверението за раждане на детето, което е при втората майка, а с втория се удостоверява, че другото дете е на първата. Установявайки произход на малко дете, в същото дело съдът се произнася и за родителските права. Ако другата страна се съпротивлява, детето може да бъде отнето след решението на съда от частен съдебен изпълнител.

Делото се гледа от окръжен съд - в случая от Софийския градски. Според Рангелов съдът няма да размотава нещата, а ще гледа да реши казуса бързо. Делото все пак е на две инстанции, ако някой оспорва.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама