Кирил Петков vs. Борисов в съда

14:22, 09 яну 23 / Политика 25 2101 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тук съм, за да опровергая една голяма лъжа от последните месеци - че има посредници при доставките на газ за България. Товаказа съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти пред Софийския районен съд, където започва заседание по делото, което той заведе срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Делото, заведено за клевета, е във връзка с изказване на Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ. Петков твърди, че са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов, пише Mediapool.

Тук съм да опровергая една голяма лъжа

Искът е за половин милион лева, уточни Кирил Петков. Адвокатът му уточни, че става дума за частичен иск за 10 000 лева, с възможност за претенция за цялата сума.

По думите на Петков е време да се покаже на българските граждани, че не е загубена надеждата им за политици, които наистина се борят срещу корупцията. „Сигурен съм, че днес г-н Борисов няма да се появи на това дело, както съм и абсолютно сигурен, че лъжите, свързани и с „Мариците“ и с това, че зимата ще бъде студена и гладна, и с това, че бюджета сме го счупили, а всъщност се оказа, че дефицитът е 2.9 тази година - всички тези лъжи трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надеждата, че има политици, които се борят за каузата. Аз съм тук, за да се боря за надеждата на българските граждани“, каза Кирил Петков.

ПП върнаха неизпълнен мандат

През ноември м.г., когато беше първото заседание, двамата не се явиха в съда, а пратиха само адвокати - Петков - Стоян Мадин, а Борисов - Менко Менков. Днес обаче Кирил Петков избра да се яви в съда, макар и в същия час съпартийците му да връщат неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Не съм там, защото по-важното е да започнем да опровергаваме лъжите, каза Петков на влизане в съда, цитиран от Сега.

Не се чуди къде съм, КирилЕ!

„Не се чуди къде съм, КирилЕ!“ отговори Борисов на Петвко задочно чрез Facebook. „Рано или късно Кирил Петков ще трябва да спре само да „говори“, а да започне и да „отговаря“. Корупцията и кражбите трябва да се показват и разследват. Всички факти по газовите сделки, по цените на бензина и нафтата, по Джемкорп и т.н. на кабинета „Петков“ са предадени на разследващите и по тях работят българските служби. Затова не се чуди къде съм, КирилЕ!“, написа лидерът на ГЕРБ.

Свидетелските показания

Днес в съдебната зала бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В началото на заседанието защитата на Борисов, който не се яви в съдебната зала, поиска отвод на съдия Веселина Няголова с мотива, че може да е предубедена, тъй като е бивша колега на адвоката на Петков Стоян Мадин. Заради това, че Мадин и Няголова са били колеги в съдебната система, може да има определени съмнения, смята защитата.

Няголова не намери за основателно това твърдение и го отхвърли. След това, с мотив, че Петков е закъснял с няколко минути за началото на процеса, адвокатите на Борисов поискаха делото да бъде прекратено, защото така пише в закона. И това искане бе отхвърлено, което пък стана причина адвокатите да поискат записи от камерите в съда, предаде БТА.

Първа показания по делото даде Мирослава Петрова. Тя обясни, че познава Петков от различни инициативи, свързани с плаж Корал. Петрова разказа, че прочела статуса на Бойко Борисов, който е предмет на делото. Тази информация много разтревожила Петков. 

Бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров разказа за ситуацията с искането към страната ни за плащане на газовите доставки от „Газпром“ в рубли. Спомни си, че от май миналата година цената на природния газ започнала да се покачва.

Венко Сабрутев заяви, че 2022 г. е била най-турбулентна за пазара на газ. Разказа за спирането от страна на „Газпром“ към България и други държави. Това наложи спешно да търсим алтернативни доставки. Премиерът няма никакви правомощия и не може да влияе върху цените, на които „Булгаргаз“ купува или на доставчиците, каза Сабрутев. Бяха направени твърдения, че Кирил Петков и Асен Василев са „изсмукали“ огромни суми от доставките на газ. И двамата бяха много емоционални при тези твърдения.  В същото време цената на борсата непрекъснато се е покачвала, каза още Сабрутев.

В почивката на делото Кирил Петков коментира отсъствието на Борисов в съдебната зала. „Бойко Борисов го няма в съдебната зала, защото го е страх, че когато се изговарят обективни лъжи, има последици, каза Петков. Той посочи, че е в съда, защото няма какво да крие. Искам да защитя надеждата на българските граждани, че има политици, които могат да се борят за техните права, без да се обогатяват, каза Петков. И допълни, че когато опира до това да се види дали нещо е истинско или лъжа, Борисов го няма. Истината е само една - никой не се е обогатил“, каза Петков.

Защитата на Борисов заяви, че Борисов не е длъжен да се яви в съда. Според адв. Менко Менков разпитите на свидетелите днес нямат отношение по процеса, а те по-скоро използвали съда като политическа трибуна. Той посочи, че защитата ще отправи редица искания за допълнителни доказателства.

Следващото заседание по процеса е на 20 февруари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 15:30, 10 яну 23

Кики- парапета е най голямото недуразумение в българската политика от Освобождението на България от турско робство насам.

2 Анонимен 15:34, 10 яну 23

Да, вярно е, този с парапета и онзи ококореният педал са жалка картинка. Бог да пази България от такива глупци!

3 Анонимен 16:50, 10 яну 23

Най- добрите политици в България са младите, умни, интелигентни и културни политици от ПП. Но се срещнаха с най- голямата мафия в лицето на Герб, ДПС и задкулисните масони, ДС, както и руските агенти - Румен Петков, Симеон Сакскобургготски, Милен Велчев и т.н. Това са нагли, подли, лъжовни хора, много алчни и меркантилни. Чудя се, защо онези хора, които Борисов излъга с винетките, а сега ги карат да ги плащат на цените на цели апартаменти, не му спрегнат едно дело за подвеждане на граждани. Дано, България се очисти стъпка по стъпка от мафиотизираната клептокрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама