„Бразилският 6 януари“: Привърженици на Болсонаро щурмуваха Конгреса

10:42, 09 яну 23 / Свят 25 2004 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-малко 200 души са арестувани при размириците в Бразилия. Привърженици на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха вчера в сградите на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец „Планалто“, съобщиха световните агенции, цитирани от „Клуб Z“

Подобно на щурма на американския Капитолий на 6 януари 2021 г. няколко хиляди привърженици на Болсонаро нахлуха в трите сгради само седмица след встъпването в длъжност на новия бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва.

Кадри на телевизия „Глобо нюз“ показват как тълпи от привърженици на Болсонаро, много от тях с бразилски знамена, щурмуват сградата на Конгреса и чупят мебелировката вътре. Местни медии съобщават, че броят на демонстрантите е около 3000 души.

Новоизбраният президент Лула да Силва даде заявка за завръщането на Бразилия на голямата сцена

Към този момент полицията си върна контрола над институциите, въпреки че голям брой демонстранти, отказващи да признаят избирането на Луиз Инасио Лула да Силва, остават в района на сградите на властта в бразилската столица

Лула да Силва, който е на власт от едва седмица, се сблъска с първата си голяма криза. Той осъди действията на поддръжниците на своя предшественик, наричайки ги „вандали“ и „фанатични фашисти“. Той разпореди силите на реда да минат под федерално командване, за да бъде възстановен редът в столицата.

Самият Болсонаро заяви в Twitter, че „опустошаването и нахлуването в обществени сгради“ е в нарушение на правилата на воденето на мирни протести, предаде Франс прес.

В друг туит Болсонаро, който се намира в САЩ, отхвърли „обвиненията без доказателство“ на своя приемник Лула, който заяви, че реториката на неговия предшественик е насърчила „фашистките вандали“, нахлули в сградите на властта в столицата Бразилия.

Партията на бившия президент също осъди действията на привържениците му, предаде ДПА.

„Днес е тъжен ден за бразилската нация“, каза лидерът на Либералната партия Валдемар Коща Нето. „Днешните събития в Бразилия са срам за всички нас, те не представляват нашата партия, те не представляват Болсонаро“, добави той.

Западът осъди щурма

Западни лидери разкритикуваха действията на стотици привърженици на бившия бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро, които щурмуваха сградите на властта в Бразилия, и изразиха пълна подкрепа за настоящия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Франс прес.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Twitter, че осъжда категорично това нападение срещу Конгреса, президентския дворец и Върховния съд и застава зад „Лула да Силва, демократично избран от милиони бразилци след честни и свободни избори".

„Бразилската демокрация ще надделее над насилието и екстремизма“, заяви на свой ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Председателката на Европарламента Роберта Мецола заяви, че е „дълбоко обезпокоена“ и застава на страната на „всички легитимни и демократично избрани институции.

„Волята на бразилския народ и демократичните инсттитуции трябва да бъдат уважавани! Президентът Лула може да разчита на непоколебимата подкрепа на Франция“, написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон на френски и на португалски.

„Съединените щати осъждат всеки опит за подкопаване на демокрацията в Бразилия. Президентът Байдън следи ситуацията отблизо и нашата подкрепа за демократичните институции на Бразилия е твърда“, написа в Twitter съветникът в Белия дом Джейк Съливан.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама