Новоизбраният президент Лула да Силва даде заявка за завръщането на Бразилия на голямата сцена

14:23, 23 ное 22 / Свят 25 1348 Шрифт:
Автор:
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Още не е изминал месец, а въодушевлението на новоизбрания президент на Бразилия Лула да Силва (чието встъпване в длъжност през януари 2023 г. фактически дава началото на неговия трети мандат) е повече от осезаемо, след като той открито заяви оптимизма си за развитието и просперитета на неговата страна. След 27-та конференция на ООН за изменението на климата в Египет, или известна като “COP27”, той сподели, че Бразилия е на прав път в постепенното си завръщане като водеща фигура в опазването на околната среда.

 Вървейки сред тълпа от скандиращи почитатели, Лула не без доза патос заяви, че възнамерява да възстанови горите на Амазонка и да поведе силно репресивна политика срещу вредителите на климата. Само две седмици след оспорваната победа на президентските избори, Лула направи своя дебют на международната сцена, срещайки се с лидерите на САЩ, Китай и Европейски съюз в дискусия за климатичните проблеми.

 „Трябва да спрем този безумен вървеж към бездната. Няма как да имаме защита на климата без протекция на амазонската гора“ казва той, подчертавайки, че грижата за климата ще е топ приоритет на новото правителство.

 

Амбициите и ентусиазма на новият стар президент са повече очевидни, но проблемът остава несигурността в бразилската общественост, която все още е силно раздвоена относно неговото завръщане към власт. Бившият вече президент Жаир Булсанаро, който се очаква да предаде длъжността през януари 2023 г., стана печално известен с рекордната цифра за изсечени гори. Затова е напълно естествено Лула да Силва да срещне сериозен политически отпор вътре в самата страна.

 Лула обаче остана категоричен със заявлението, че има само една Бразилия и той ще се стреми за обединяването и съхранението на националния интерес, откъсвайки се от всякакъв вид вътрешнополитически сепаратизъм. Подкрепа в това отношение има и от американският пратеник Джон Кери, който сподели, че към момента целият свят „прегръща Бразилия в обятията си“.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама