BMW представи кола, която говори и може да сменя цвета си в движение

17:46, 06 яну 23 / Любопитно 25 2557 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

BMW представи на изложението в Лас Вегас прототип на автомобил, който говори като човек, сменя цвета си, за да отговори на настроението на шофьора и е без никакви екрани по таблото, предаде Ройтерс.

Според главния изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе моделът „Ай Вижън Дий“ (i Vision Dee) ще бъде пусната в производство през 2025 г. Компанията планира паралелно с това да пусне и нова серия електромобили, озаглавена „Нойе класе“ (Neue Klasse), или просто нова класа.

Концептуалният автомобил на BMW изглежда като кола, която трудно би била пусната в масово производство, но Ципсе заяви пред претъпканата аудитория, че „ние ще включим тази технология в серийното производство на нашата „нова класа“.

Една от най-впечатляващите новости е липсата на контролно табло. То е заменено от дигитален плъзгач, който контролира образите, проектирани на предното стъкло на автомобила. В крайния случай предното стъкло може да показва дори един цифров, виртуален свят вместо реалността на градските улици, пише Mediapool.

„Да бъдеш дигитален лидер не означава да имаш най-големия екран, казва Ципсе, влизайки в пряк конфликт с конкурентите, които залагат на големи дигитални контролни табла в електромобилите си.

По време на презентацията Ципсе представи и дигиталния помощник Дий, която разговаря с него и други на сцената с женски глас. Залагайки на утвърденото си през годините мото, че BMW е „най-добрата машина за шофиране, Ципсе посочи, че технологията „Дий може да превърне бъдещите автомобили в „най-добрия спътник.

И накрая  BMW обясни използването на технологията на електронното мастило, което дава възможност автомобилът да сменя цвета си посредством 240 отделни цветни клетки. Така в даден момент прототипът беше светлозелен, после стана тъмнолилав, а накрая червен на бели ивици.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама