„Русия планира да изтощи Украйна с ирански дронове“

09:44, 03 яну 23 25 1721 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Русия планира продължителна кампания от атаки с ирански дронове, за да изтощи Украйна, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

„Имаме информация, че Русия планира продължителна атака с дронове „Шахид“. Тя вероятно разчита на изтощението. Да изтощи нашите хора, нашата противовъздушна отбрана, нашата енергетика“, каза Зеленски, цитиран от БТА.

Той допълни, че Украйна трябва да направи всичко възможно, така че „тази цел на терористите да се провали, както и всичките им останали“.

Зеленски призова към мобилизация силите, които отговарят за въздушната отбрана на Украйна. „Само за два дни от началото на годината свалените ирански дронове, използвани за атаки от Русия, са над 80“, коментира Зеленски. В понеделник въздушна тревога беше обявена в Харковска и Днепропетровска област в Украйна.

На този фон руските военни съобщават за два свалени украински дрона, които са приближавали пристанищния град Севастопол на окупирания Кримски полуостров. Там се намира руският черноморски флот, който вече няколко пъти е бил обект на атака от украински дронове. 

В понеделник Русия призна за 63-ма загинали руски военнослужещи при украинския ракетен удар в района на град Макеевка в новогодишната нощ. Тази украинска атака разгневи руските крайни националисти и някои депутати. Бяха отправени искания командирите да бъдат наказани, тъй като са настанили войниците до склад за боеприпаси. Украинската армия твърди за убити 400 руски войници при атаката в Макеевка, на около 15 километра източно от Донецк.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама