Неродените бебета се усмихват на морков и се мръщят на кейл

18:00, 01 яну 23 / Любопитно 25 1840 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Снимки на фетуси в утробата показват, че те се усмихват, когато майките им ядат моркови, но се мръщят, когато ядат къдравото зеле кейл, показва изследване на учени от университета на Дърам, цитирано от Ю Ес Ей тудей. 

Резултатите от това изследване имат важно значение за разбирането на най-ранните доказателства за способността на плода да усеща и различава различни вкусове”, пишат изследователите в сп. „Psychological Science” (Сайкълоджикъл сайънс).

Учените са работили с 99 бременни жени в Англия, като са давали на майките капсули, съдържащи прахообразни версии на двете храни.

Някои предишни изследвания показват, че бебетата започват да се „усмихват социално” около два месеца след раждането. Според британските учени трудът им може да задълбочи „нашето разбиране за развитието на човешката орална и назална хеморецепция, включително естеството и времето на поведенческите реакции към пренаталното излагане на аромати”, а не за способността на бебето да сигнализира за положителни емоции.

В изследването, публикувано в списание „Psychological Science” (Сайкълоджикъл сайънс) , са включени 99 британки на възраст между 18 и 40 години, пише БТА. 

Тридесет и пет от тях са получили еквивалента на средно голям морков, а 34 жени са консумирали еквивалента на 100 грама нарязан кейл. Останалите майки не са яли нито една от двете храни.

Двадесет минути по-късно, твърдят изследователите, 4D ултразвуковите изследвания показват, че повечето от бебетата, изложени на зеле, изглеждат сякаш правят гримаса, докато изложените на морков се усмихват. В контролната група не е имало такива реакции. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама