Втори влак дерайлира в Сърбия до границата с България

12:41, 29 дек 22 / Свят 25 1973 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вагон на товарен влак с фосфорна киселина е дерайлирал край сръбския град Зайчар малко след полунощ, съобщи БТА, като се позовава на вестник „Данас“.

Около половин час след полунощ на наскоро реконструираната железопътна линия Зайчар - Княжевац товарен вагон, съдържащ фосфорна киселина, дерайлира близо до село Вратарница, пише сръбското издание. От 12 вагона един е дерайлирал. Влакът е пътувал от пристанището Прахово за Шабац и е превозвал фосфорна киселина за нуждите на завода „Elixir Zorka“.

Александър Богоевич, говорител на полицията в Зайчар, заяви за „Данас“, че става въпрос  за една цистерна с фосфорна киселина, но тя не се е разляла. Малко преди девет часа сутринта пристигна екип от Ниш, който в момента изважда цистерните от железопътната линия.

„Хората не трябва да се притесняват, ситуацията не е като в Пирот“, посочи Богоевич. Полиция и пожарникари са на терена, а достъпът до вагоните е забранен. Вагоните носят знака на фабриката „Elixir Zorkaс“ от Шабац. Недалеч от мястото, където влакът е дерайлирал, е река Тимок.

Започва изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот

През март тази година тогавашният министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович и кметът на Зайчар Бошко Ничич заявиха, че железницата е реконструирана, въпреки че е във видимо лошо състояние, отбелязва изданието. 

Хора, които в момента са на мястото, където влакът дерайлира, твърдят, че релсите са в изключително лошо състояние, а на винтовете пише, че са от 1962 г. Само преди дни в Пирот влакът „Elixir Zorka“, превозващ амоняк, дерайлира и изтече киселина, в резултат на което двама души загинаха, отбелязва белградският вестник.

МОСВ: Няма повишени стойности на амоняк и сероводород

След направен анализ и оценка на резултатите от извършените измервания за периода от 26 до 29 декември не са регистрирани превишения на праговите стойности на амоняк (NH3) и сероводород (H2S). Това показват данните от мобилната автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух край Калотина, съобщи Министерството на околнат среда и водите.

Според анализа няма превишения и на нормите на основните показатели на качеството на атмосферния въздух, а именно – Озон, Азотен оксид, Азотен диоксид, Серен диоксид и Въглероден диоксид.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда следи на място качеството на атмосферния въздух. Мобилната станция беше позиционирана в непосредствена близост до граничния пункт край Калотина след първия инцидент, при който товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на Източна Сърбия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама