Започва изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот

10:02, 29 дек 22 / Свят 25 1904 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Извеждането на цистерните с амоняк край Пирот започва днес и ще продължи най-малко пет дни, предаде сръбската национална телевизия РТС. В Пирот все още е в сила бедствено положение до извозването на цистерните. 

От Щаба за извънредни ситуации съобщиха, че живеещите в близост ще бъдат евакуирани и отново ще бъде затворено движението по част от коридор 10. Според последните измервания във въздуха и водата няма амоняк.

Вчера животът в Пирот започна да се нормализира, след три дни детските градини и училищата започнаха да работят нормално, с изключение на училищата в селата Станичене, Сопот и Цървенчево, недалеч от мястото на инцидента, където се обърнаха цистерни с амоняк.

Вагон с амоняк се преобърна в неделя на железопътната линия между Пирот и Станичене, при което газ изтече в атмосферата. Петдесет и един души са хоспитализирани поради симптоми на отравяне с амоняк, припомня БТА. 

Влакът е натоварен в България 

Товарният влак, превозващ амоняк, който дерайлира в Източна Сърбия, е бил натоварен в България. Това каза в предаването „Тази сутрин“ на bTV заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Няма пострадали българи при инцидента, съобщи в ефира на телевизията генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев. 

По думите на Красимир Папукчийски няма как да се търси отговорност от българска страна, тъй като събитието настъпва на територията на Република Сърбия. Предаден е товарът от българската инфраструктура към сръбската, към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските  железници. Единственият, който ще участва в разследването, е собственикът на цистерните. 

Всички 20 вагона са френски и немски, като са транспортирани от български частен оператор в направление Белград, посочи заместник-министърът. 

Той посъветва българските граждани да ограничат пътуванията към Сърбия. Цанев също препоръча българите да не пътуват, докато не се разнесе амонякът. В противен случай има опасност за здравето им. 

Засега не са ясни причините за инцидента, но участъкът, по който се е движел, е с по-остри завои, каза Цанев. 

Амонякът е газ, който при изтичане може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт.

Две жертви

Тяло на мъж бе намерено близо до мястото, на което цистерна с амоняк се преобърна край Пирот, по информация на полицията, цитирана от сръбската държавна телевизия РТС. По-рано телевизията съобщи и за друг починал човек от задушаване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама