Скорошно проучване показва, че ако банановите кори се бланшират, изсушат и смелят на брашно, те могат да се превърнат в печени изделия, които са също толкова вкусни, ако не и по-добри от продуктите на пшенична основа. Дори ще получите щедра порция минерали и хранителни вещества, борещи се с рака, съобщава „Сайънс алерт“. Обогатени с бананови кори, например, захарните бисквити, направени в проучването, съдържат много повече фибри, магнезий, калий и антиоксидантни съединения.
Проучване от 2016 г. пък установява, че заместването на до 10% от пшеничното брашно с брашно от бананови кори може да обогати изпечения хляб с по-високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.
Консумирането на кората на този плод е не само здравословен вариант, но и може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци. Около 40% от теглото на банана се съдържа в кората му, а през повечето време тази богата на хранителни вещества кожа просто се изхвърля.
Разбира се, корите на бананите са доста безполезни, когато са сурови. Но ако се приготвят правилно, всъщност могат да имат адски добър вкус. Възможно е дори да удължат срока на годност на някои продукти, тъй като люспите имат антиоксидантни и антимикробни свойства, пише БГНЕС.
Същото важи и за обелките на други плодове, например на манго, за които също е установено, че повишават антиоксидантните свойства на сладкиши и подобряват вкуса им. Така че следващия път, когато белите банан, помислете дали да не запазите кората. Коремът ви може да ви благодари по-късно.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Лошото е че пестицидите се концентрират в кожата и обелките на плодовете