Каква е историята на коледната елха?

20:10, 23 дек 22 / Любопитно 25 2453 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Защо украсяваме елха за Коледа? Свързано ли е това с християнството? И как това става най-популярната традиция в света? 

Едва ли има човек, който не знае за коледната елха и кога се украсява. Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово.

Дървото, което украсяваме е вечнозелено иглолистно дърво, най-често от рода ела. Преди Коледа дървото се отсича, внася се в дома и се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства.

В някои случаи се украсяват големи улични дървета на стратегически места, без да бъдат отсичани. Също така в някои случаи вместо живи дървета се използват изкуствени. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. Причината е, че никъде в Библията няма коледно дърво. Същото важи и за езическите обичаи, където също няма информация за подобрен тип дърво, обяснява bTV.

Легендата за католическия светец Бонифаций

Една от легендите за това как вечнозелената ела се превръща в символ на християнството, е свързана с католическия светец Бонифаций, известен с мисионерската си дейност в Германия през 8-ми век.

Легендата гласи, че „Бонифаций се натъкнал на местни германци, извършващи жертвоприношения пред огромен дъб – дъбовете били свещени за бог Тор. Бонифаций взел брадвата си и отсякъл дървото, за да спре езичниците да се покланят на фалшив идол. Езичниците чакали той да бъде ударен от мълния, но това не се случило. Така че Бонифаций се възползвал от възможността да ги приобщи към християнството“. 

Според легендата от падналия дъб израснала ела и по този начин тя се превръща в символ на Христос, защото е с триъгълна форма, символизира Светата троица – и оттам идва идеята, че дървото трябва да бъде символ на Христос и новия живот. 

Германия - страната разпространила коледните елхи из света

Независимо дали тази легенда е вярна или не, вечнозелените дървета стават част от християнските обичаи в Германия, а през Средновековието там започват да се появяват „райските дървета“.

Предназначени да представляват "Райската градина", тези вечнозелени дървета са украсени с ябълки и стоят в домовете на хората на 24 декември. Интересно е, че идеята за ябълките би трябвало да символизира забранения плод, от който ядат Адам и Ева. Обаче в Библията никъде не се посочва, че този плод е ябълка.  

След време се появяват и светлините на дърветата. Смята се, че теологът и реформатор Мартин Лутер, е първият, който окача запалени свещи на дърво през 16 век. 

До 19 век коледните елхи са твърдо установена традиция в Германия. След което германците започват да мигрират, като със себе си отнасят традицията на коледни елхи и в други страни, по-специално в Англия. През 1790 г. Шарлота фон Мекленбург-Щрелиц, родена в Германия и впоследствие станала съпруга на крал Джордж III, започва да украсява дървета за празника.

Традицията става популярна сред британците, когато роденият в Германия принц Алберт и съпругата му британската кралица Виктория, започват да демонстрират това, че украсяват коледни дръвчета. 

Германските заселници пренасят традицията и в САЩ, където не се приема добре, защото много пуритани се противопоставят на украсената елха заради съмнение за езическите ѝ корени. Служители пък на колонията в Масачузетския залив забраняват празнуването на Коледа. Тяхната неприязън към празника е такава, че те дори са затваряли църквите си на 25 декември. Едва през 1820-те години Коледа започна да набира популярност в Америка, а първото коледно дърво в страната е изложено през 1830-те години. 

Появата на изкуствената елха

Коледните елхи стават традиция по целия свят, но това започва да оказва пагубно влияние върху горите, особено в Германия. За това германците започват да произвеждат изкуствени дървета от гъши пера през 1880 г., а по-късно те са заменени с други материали. 

Забележително развитие настъпва през 30-те години на миналия век, когато производител на четки за тоалетни чинии използва излишък от продукт, за да създаде изкуствено дърво. Така тези дървета стават все по популярни. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама