Витлеемската звезда

18:30, 21 дек 22 / Любопитно 25 2270 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

С наближаването на коледните празници все по-често виждаме украсени елхички с лампички и играчки, на чиито върхове е поставена коледна звезда. Било то светеща или не, това e символът на Витлеемската звезда и е традиционна украса за християнския празник. Може да се види на върха на коледните дръвчета както у дома и в магазини, така и по паркове и улици. В Стария завет на Библията, в книгата на пророк Михей, звездата е тази, която води тримата мъдреци до родното място на Исус Христос - Витлеем. Според християните тя е чудотворен знак.

В библейската историята думата Маги (на гръцки μάγοι) се превежда като мъдреци, но може да означава и астрономи и дори астролози. Намесата на последните в разказа за раждането на Христос обаче се е смятало за спорно. Това се дължи на становището на ранната църква по отношение на астрологията, според което тя е била смятана за демонична. Въпреки това, през годините учени се опитват да разберат, коя е звездата, показваща пътя към новородения Исус. Не всички, разбира се, са на верен път.

През 1614 г. немският учен Йохан Кеплер описва как при съвпада на орбитите на Юпитер със Сатурн се вижда с просто око във вечерното небе като една „двойна планета". В резултат от което е внезапна поява на ярка светлина. Според съвременните изчисления градусът между планетите е твърде голям, за да е възможно явлението да се е случило. Това не е единствената теория за появата на ярката звезда. Американският математически физик Франк Типлер представя теорията, че Витлеемската звезда е явление от друга галактика: супернова или хипернова от галактиката Андромеда.
 
Според някои писатели звездата всъщност е комета или по-точно кометата Халей. Тя е засечена през 12 г. сл. Хр. и дори в 6 г. сл. Хр. Тази теория е логична, защото звездата е описана като „надвиснала“ над мястото, където Исус е роден, подобно на светлина с опашка. При все всичко това в миналото кометите са се приемали за лош знак и такова явление не би било описано в Библията в хубава светлина.

Според астронома Майкъл Молнар „звездата на Изток“ е явление, описано от древните гърци. Той предполага връзка между Витлеемската звезда и две затъмнения на Юпитер от Луната в Овен през април 6 г. сл. Хр. Затъмненията на планети от Луната се случват често. Въпреки това римският сенатор, писател и астролог Юлий Фирмик Матерн описва подобно или същото затъмнение на Юпитер в Овен, като знак за раждане на владетел. Аргументът на Молнар е обсъден от група учени, теолози и историци по време на академичната конференция на тема „Витлеемската звезда“ в Университета в Грьонинген през 2014 г. Повдигнати са някои технически въпроси: защо ако звездата е толкова ярка, не е използвана като важен знак от други хора и също така дали звездата е посочила пътя на мъдреците или само е отбелязала началото на тяхното пътешествие? Теориите са много, но има ли консенсус?
 
В научните среди все още съществуват спорове по този въпрос, но въпреки това се приема, че Витлеемската звезда представлява доближаване на Юпитер със Сатурн. Това явление, поради близостта на планетите и същевременно отдалечеността им от Земята, се наблюдава оттук като една ярка звезда, защото от такава дистанция човешкото око не може да ги разграничи. Интересен факт, защото разстоянието между двете небесни тела е повече от 700 милиона километра, около 55 пъти повече от диаметъра на Земята.

Така наречената Витлеемска звезда се появява изключително рядко - веднъж на около 800 години. За последно е наблюдавана през 2020 г., а преди това през 1226 г. Всички помним какво преживя света при последната ѝ поява. Дали има връзка или не, всеки ще си отговори сам. Но дори и във време на отчаяние и трудности има светлина. Тя е не само символ, но и надежда за нещо по-добро, както и за очаквано спасение. Именно затова коледната звезда, като подобие на този светъл знак, краси върховете на елхите в нашите домове и свети в студените зимни вечери. Тя ни показва, че винаги трябва да се извисяваме и да гледаме нагоре.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама