Колко струва най-скъпото куче в света?

20:15, 20 дек 22 / Любопитно 25 3194 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Китаец платил цели 2 млн. долара, за да се сдобие с кученце от породата златен тибетски мастиф. Към момента на продажбата кучето е тежало 90 килограма и е било високо 80 сантиметра.

Европейците използваха термина мастиф за всички големи породи кучета, така че го използвали и за това куче, което всъщност е тибетско планинско куче или хималайско планинско куче. Произхожда от номадските култури на Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал, където  тези кучета се използвали като пазачи на добитъка, както и на домовете на стопаните си. До средата на ХХ век породата, известна и като Do Khyi, била почти непозната в Европа, а благодарение на европейските животновъди нейните представители не изчезнали, пише БГНЕС.

Има няколко легенди за произхода на мастифа. Една от тях разказва, че те са пристигнали в Централна Азия след вожда на хуните Атила. Според друга, тибетският мастиф е „Божие куче“, защото представлява трансформацията на тибетски свещеник в куче.

След грандиозната продажба за два милиона долара, животновъдите започнали да развъждат тази порода кучета, но те се оказали много скъпи за поддръжка. Тибетският мастиф не е куче за всеки, тъй като социализацията му отнема много време. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:52, 21 дек 22

Нещо като етрополска затормозена невъзможна (най-най-рядката порода)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама