НОИ разкри мащабна схема за източване на фонд „Пенсии“

15:00, 16 дек 22 25 982 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националният осигурителен институт (НОИ) е разкрил мащабна схема за източване на фонд „Пенсии“, съобщиха от института в последния си Информационен бюлетин.

При опитите за измами става въпрос за фалшиви документи от затворени предприятия, за назначени десетки хора на една и съща длъжност, както и подписване на трудови договори с покойници, уточняват от НОИ.

Най-мащабната разкрита схема е свързана с фалшиви удостоверения за стаж от Държавна фирма „Строймашинженеринг“. Схемата е разкрита и доказана от извършените от столичното териториално поделение на НОИ проверки и от разследване, проведено от МВР и от Националната следствена служба, предаде bTV. Разследването е започнало след подаден от поделението сигнал до прокуратурата. Установеното при разследването сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е избран „подходящ“ осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г., обявила се за правоприемник на друга държавна фирма - „Транстехника“, учредена през 1989 г. и правоприемник на Стопанско обединение „Вагоностроене“, включващо няколко завода. По този начин ДФ „Строймашинженеринг“ се явява привидно легитимирана да съхранява ведомости за заплати на СО „Вагоностроене“ и ДФ „Транстехника“ и включените в състава им заводи и поделения за периода от 1982 г. до 1999 г. След заличаването на фирмата, в

Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие чрез графологични експертизи е установено, че подписите на множество от работниците, фигуриращи във ведомостите, не са автентични, а за лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател, видно от документи, които не са били представени в пенсионното производство. След предаване на ведомостите на заличения осигурител, в периода 2012 г.– 2017 г. в ТП на НОИ – София град са подадени стотици заявления за отпускане или преизчисляване на отпуснат вече лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по обр. УП-2 и УП-3 за осигурителен стаж и осигурителен доход, на които е придаден вид, че са издадени в периода 2000 г. – 2005 г. от ДФ „Строймашинженеринг“.

След период на „затишие“, от 2019 г. беше констатирано значително завишаване на опитите за злоупотреби, което наложи системното извършване на проверки и анализи на данните от информационната система на НОИ, съобщават още от НОИ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама