Кои са най-полезните храни през зимата?

20:16, 13 дек 22 / Любопитно 25 2237 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Диетоложката Елена Свиридова посочи най-полезните продукти през зимата, мнението ѝ е цитирано от вестник „Известия”.

Специалистката съветва да се включи в диетата риба, тъй като това е един от основните източници на Омега-3 мастни киселини. Според нея те засилват имунната система, стените на кръвоносните съдове, костната система, както и защитата на дихателната система от инфекции. Свиридова подчерта, че Омега-3 премахва и депресивните състояния.

„Ако сте уморени от рибата, но искате да попълните своите Омега-3, можете да опитате да ядете орехи, ленени семена, боб и чиа“, каза тя. Също така е важно да включите зеленчуци, които растат под земята, включително моркови, цвекло и картофи, във вашата зимна диета, съветва диетоложката. Тя отбеляза, че те съдържат достатъчно количество витамин А. Специалистката добави още, че богати на въглехидрати храни ще даде много енергия. В същото време е необходимо да се спазва мярката с тези зеленчуци и правилно да се комбинират с фибри, каза Свиридова.

Друга важна зимна храна са плодовете, особено цитрусите. Според експерта мандарините и портокалите са източник на фибри и флавоноиди.

Специалистката препоръча и пиенето на повече вода. „През есента и зимата хората прекарват повече време на закрито с включено отопление. Тялото трябва да попълни количеството влага за правилно функциониране и усвояване на хранителните вещества“, каза тя, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама