Китай ще деактивира националното приложение за следене на COVID-19

16:05, 12 дек 22 25 953 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Китай обяви, че ще деактивира телефонно приложение, което е проследявало движенията на хората по време на пандемията съобщиха BBC.

Националното приложение, използващо телефонни сигнали, за да проследи дали някой е пътувал до район, смятан за високорисков, ще спре да работи в края на понеделник.

Това е последната промяна в политиката, която сигнализира, че Пекин се отказва от спорната си стратегия за нулев COVID-19, която доведе до множество протести.

Държавното приложение Communications Itinerary Card (Комуникационна Маршрутна Карта) работи от три години и се разглежда като централна част от политиката на Китай за нулев COVID-19

От хората се изискваше да въвеждат телефонни номера в приложението, за да се покаже зелена стрелка, показваща, че могат да пътуват между провинции и да въвеждат събития.

Сега, тъй като пътуването между провинциите е облекчено с премахването на ограниченията за превенция на COVID-19, националното приложение се счита за остаряло от гражданите, предадоха BBC.

Много потребители на социални медии в Китай приветстваха оттеглянето на приложението.

Ходът на Китай е символичен, но не толкова важен в крайна сметка. Напомняме, че това е само едно от няколко приложения за проследяване, които управляват ежедневието в Китай. Mного от тях все още използват системи за сканиране, управлявани от техния град или провинция, за достъп до местни удобства и обществени сгради.

Безредиците първоначално бяха предизвикани от пожар във висок блок в западния регион Синдзян, който уби 10 души през ноември, като дългосрочните ограничения бяха обвинени за възпрепятстване на спасителните усилия.

След промените в политиката, хората с COVID-19 вече могат да се изолират у дома, а не в държавните учреждения, ако имат леки или никакви симптоми. Има широко облекчаване на масовото тестване.

Сега Китай преживява скок на случаите на COVID-19, като властите в Пекин казват, че повече от 22 000 пациенти са посетили болници в града в неделя - 16 пъти повече от броя седмица по-рано.

Китай съобщи за 8 626 вътрешни случая на COVID-19 в неделя, но тъй като тестването вече не е широко разпространено, се смята, че бройката е много по-висока.

Въпреки разхлабването на мерките, Китай все още се смята за страната с едни от най-твърдите COVID-19 ограничения в света.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама