Белият лист хартия – символ на новите протести в Китай

16:05, 28 ное 22 25 1889 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

В неделя вечер някои от протестиращите, събрали се за бдение в почит на жертвите на пожара, катализирал демонстрациите, пристигнаха стиснали бели листове хартия.

По подобен начин в столицата Пекин, протестиращите пристигнаха въоръжени с парчета хартия на демонстрация в престижния университет Цинхуа.

В друго поразително видео може да се види млада жена да се разхожда по улиците на Уужен - град в източната провинция Джъдзян - с вериги около китките си и тиксо на устата, а в ръцете - бял лист хартия.

Протестите са породени от пожар миналия четвъртък в Урумчи, столицата на най-западния регион Синдзян. Пожарът уби най-малко 10 души и рани девет в жилищна сграда – което доведе до обществен гняв, след като видеозаписи от инцидента показват, че мерките за блокиране са забавили пожарникарите да достигнат до жертвите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Градът беше блокиран повече от 100 дни, като жителите не можеха да напуснат региона и много бяха принудени да останат вкъщи.

Видеозаписи показват как жители на Урумчи маршируват към правителствена сграда и скандират за края на мерките в петък. На следващата сутрин, местното правителство обяви, че ще премахне блокирането на етапи – но не предостави ясна времева рамка или адрес на протестите. Това не успя да потуши обществения гняв и протестите бързо се разпространиха извън Синдзян, като жителите на градове и университети в Китай също излязоха на улицата.

Тенденцията има своите корени в демонстрациите в Хонконг през 2020 г., когато местните жители държаха празни листове хартия, за да протестират срещу драконовските нови закони за националната сигурност на града.

Активисти издигнаха белия лист, след като властите забраниха лозунги и фрази, свързани с масовото протестно движение от 2019 г., което доведе до затварянето на града и насилствен натиск от страна на властите върху демонстрантите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жестът може да бъде интерпретиран като изявление за заглушаване на несъгласието, но и предизвикателство към властите. Сякаш протестиращите задават въпроса дали е възможно да бъдат задържани, държейки знак, на който не е изписано нищо.

„Определено нямаше нищо на хартията, но знаем какво има там“, каза жена, която се присъедини към протестите в Шанхай, пред BBC.

Джони, 26-годишен демонстрант в Пекин, сподели пред агенция Ройтерс, че хартията репрезентира „всичко, което искаме да кажем, но не можем да кажем“.

Кери Алън, медиен анализатор на BBC в Китай, отбеляза, че служителите на китайската цензура са пренатоварили социалните медийни платформи в страната.

„Десетки милиони публикации бяха филтрирани от резултатите от търсенето“, каза тя. „„Празен лист хартия“ и „бяла хартия“ вече показват само пестеливи резултати.“

Цензурата на социалните медии провокира гняв онлайн, като един потребител написа, че „ако се страхувате от празен лист хартия, вие сте слаб отвътре“.

Междувременно производителят на хартия Shanghai M&G Stationary бе принуден да отрече слуховете, че е изтеглил цялата хартия A4 от рафтовете от съображения за национална сигурност. Служители на M&G споделиха, че производството и работата са били нормални и че са уведомили полицията за фалшив документ, разпространяван онлайн, дал тласък на слуха.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но празният знак се превърна и в гръмоотвод за злоупотреби от онези, които все още са лоялни на централното правителство и са разгневени от вълните на протеста.

Един видеоклип, за който се смята, че е заснет в събота в Китайския университет по комуникации в източния град Нанкин, показва неидентифициран мъж, който ядосано грабва празен лист хартия от протестиращ, преди да избяга.

В друго видео от по-късно същата вечер, десетки други студенти бяха видени в кампуса да държат парчета хартия мълчаливо.

Демонстрантите - притиснати от машината за цензура в Пекин - също се обърнаха към други форми на антиправителствени коментари, включително саркастични изрази на подкрепа за суровите политики на Китай срещу COVID-19.

В един случай, след като служители наредиха на десетки протестиращи, носещи бели листове, да спрат да подписват лозунги против блокирането, те отговориха със саркастични скандирания на „повече блокиране“ и „Искам да си направя тест за Covid“.

А в университета Цинхуа, някои студенти бяха забелязани да държат листове хартия с надраскани върху тях уравнения на Фридман, в които руският физик и математик обяснява как Вселената се развива с течение на времето.

Използването на уравнението се разбира като игра на думите „Свободен човек“ (Free Man).

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хартията е част от серия неочаквани предмети за протест на китайските демонстрации, присъединявайки се към други предмети като чадъри (Хонг Конг), гумени патета (Тайланд) и цветя (Беларус) като емблема на съвременния протест. Интересно е докъде може да достигне цензурата от страна на китайското правителство и дали е възможно да бъде наистина цензуриран просто обикновен бял лист хартия. Друг въпрос е и докъде ще стигнат мерките за цензура предвид всичките останали саркастични и игриви протестни закачки с правителството. Изобщо възможно ли е цензурата да достигне нови нива предвид изобретателността на протестиращите или просто ще бъдат масово изтривани профили?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама