БСП изключи Явор Божанков от парламента

15:00, 09 дек 22 / Политика 25 2610 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на БСП. Решението е бил взето единодушно от всички присъствали, съобщиха от партията.

Социалистите изтъкват, че според правилника на парламентарната група всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“. Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

„Всеки с фамилното ми име е проверяван“: Божанков се оплака от натиск от служебния кабинет

По-рано днес от парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на левицата за въздържане от изпращането на оръжия за Украйна.

По време на дебатите в залата той заяви, че не е съгласен с тезата, че даването оръжие на Киев ще ни вкара във войната. „Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор“, посочи депутатът.

Божанков бе категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. „Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война“, добави той.

Припомняме, че след като изрази различната си позиция по темата с Украйна и връщането на хартиената бюлетина, Божанков беше преместен от правна комисия. 

„Съвпадение“: Божанков е аут от правна комисия след коментар за Украйна и хартиените бюлетини

„В някои от групите има депутати с различно мнение, какъвто е случая с Явор Божанков и Асен Василев, който е гласувал противно на ПП. Но важно е колективното политическо решение. И нашето е: Не на доставянето на оръжия за Украйна“, заяви по-рано партийният лидер Корнелия Нинова.

„Това ни въвлича в конфликта и е против българския национален интерес. Търсене на мирно решение, успокояване на света, Европа и България“, допълни тя.

Само няколко дни по-рано БСП изключи от партията единствения си районен кмет в София - Делян Георгиев, заради инакомислие по темата с хартиените бюлетини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:33, 09 дек 22

Божанков, никакво напускане на парламента. Тази тиранична селянка от Крушовица, е толкова алчна за власт, и потъпква всички ценности на европейското социалистическо движение.

2 Гордостта на България 19:34, 10 дек 22

Депутатите от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна:
https://pastebin.com/7hjLpWsu

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама