„Всеки с фамилното ми име е проверяван“: Божанков се оплака от натиск от служебния кабинет

10:27, 08 дек 22 / Политика 25 1698 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутът от БСП Явор Божанков се обяви за жертва на натиск от страна на служебния кабинет.

Всеки, който носи моето фамилно име в момента е под засилени проверки за всичко. Като физически, юридически лица, по всякакъв възможен начин. Това е точно каквото изглежда – натиск. Казваш, че служебният кабинет е такъв, отправяш критика - получаваш съответно отговор“, обяви в сряда Явор Божанков пред bTV.

Тази служебна власт ми прилича на ранния Борисов

„На мен лично тази служебна власт ми прилича на ранния Борисов. Използва държавната машина за разправа с неудобни критици и опоненти", каза още той. Депутатът от БСП смята, че нови избори няма да променят картината, а ще оставят държавата в „безконтролната власт на служебните кабинети“.

В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват - дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница - във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът. Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание.

„Причината да не направим правителство е заровена дълбоко там – няма национални цели, няма нещо, което да ни обедини като общество и народ в момента. Докато не бъде разрешен този казус, не виждам как ще се направи правителство с каквито и да е формули“, смята Явор Божанков.

Той каза, че дори не може да си представи как може да се сформира кабинет между партии, които имат такива разломи.

В България започна престрелка между всички

„В България започна престрелка. Президентът води война с всички. Самите политически партии са в битка една с друга. Главният прокурор казва „политиците са виновни“, политиците казват „главният прокурор е виновен“.

„Съвпадение“: Божанков е аут от правна комисия след коментар за Украйна и хартиените бюлетини

За своето „мистериозно изчезване“ Божанков обясни, че е бил в САЩ по програма за обмен на опит в сферата на политиката. Той отрече това да има нещо общо с дискусиите около хартиената бюлетина. „Решението за моето оттегляне от правната комисия го съгласувахме
с колегите. Тъй като аз заминавах за САЩ за повече от месец беше логично, защото работата в тази комисия изисква висока активност.”

„Аз си казах мнението и гласувах против преди да замина. Върху моята свобода не е упражняван някакъв контрол“, каза той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама