Лобистката поправка на Гечев за акциза падна, изненадващо ДБ я подкрепиха

15:50, 09 дек 22 25 1112 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Народното събрание одобри окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от служебното правителство. С текстовете се въвежда акцизен календар за тютюневите изделия, който ще се прилага плавно и на стъпки.

Календарът влиза в сила от март догодина, за период от 4 години. Въвеждането му беше прието и от водещата бюджетна комисия, и от пленарната зала. Залага се ръст с около 5%, на стъпки, което е значително под растящите нива на инфлацията у нас. Това би означавало увеличение само от около 20-30 ст. за цигарите, но със запазване на преимущетвото на т.нар. бездимни изделия и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално, значително по-ниско, облагане спрямо цигарите.

Промените срещат подкрепата на голяма част от тютюневата индустрия, както и от експертите. Според специалистите с така въведените промени ще се избегне рискът от шоково поскъване на цигарите и другите категории продукти. Ще се генерират и много повече приходи в бюджета, предвидени са и нормални срокове за влизане на промените, каквито преди липсваха.

Лобистката поправка на Гечев падна 

Въпреки изтъкнатите ползи от така заложения акцизен календар, не липсваха и опити за лобистки хватки. В последния ден от срока за предложения между двете четения червеният депутат Румен Гечев внесе текстове с ново предложение за акциза на цигарите. Идеята му обаче „случайно“ съвпада изцяло със становището на една конкретна компания в тютюневия сектор. Без мотиви и аргументи, и напълно противоположни на предложеното от служебното правителство.

В пленарната зала народните представители одобриха акцизния календар в първоначалния вариант, с което изцяло удовлетворяват исканията на бранша. Предложението на Румен Гечев не бе прието, с което беше избегнат рискът акцизът да работи в интерес само на една единствена компания на пазара.

Интересна подкрепа... от ДБ

Гласуването на предложението на червения депутат обаче остава доста интересно. Оказа се, че народни представители от „Демократична България“ са го подкрепили.

Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Любен Иванов, Мартин Димитров, Надежда Йорданова и Стоян Михалев са гласували „за“ редакционната поправка на Гечев. А именно по-висок акциз да се въведе за по-скъпите тютюневи изделия, произвеждани от американски компании, а по-нисък да бъде акцизът за останалите.

Това не мина въпреки опита да се замаскира като подкрепа за българските производители, докато всъщност обслужва лобистки интересите само на един от тях.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама