Плавният и логичен акцизен календар за тютюневите изделия беше одобрен в бюджетната комисия днес

13:29, 06 дек 22 25 847 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На днешното заседание на бюджетна комисия депутатите одобриха на второ четене предложението на служебното правителство за въвеждане на плавен и на стъпки акцизен календар за тютюневите изделия за период от четири години, от 1 март 2023 г. Очакванията са измененията да бъдат подкрепени и гласувани и на предстоящото второ четене и в зала в парламента.   

Промените са част от Закона за акцизите и данъчните складове, залегнали в Законопроект за изменение и допълнение на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С това предложение служебният кабинет залага балансирано и плавно увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и електронните цигари с никотин.

Плавният и логичен акцизен календар за тютюневите изделия одобрен и от парламента

Според експерти по този начин ще се избегне риска от шоково поскъване на цигарите и другите категории продукти, предвид предстоящото изменение на европейската акцизна директива. Намеренията на кабинета са подкрепени и от голяма част от тютюневата индустрия, която приема акцизния календар като предвидимост, съобразен с практиките на ЕС, с който се избягва предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни бизнес интереси и търговски решения.  

В допълнение, с предложението ще се генерират много повече приходи в бюджета, за сметка на намеренията през лятото, които приходи биха могли да се използват по редица общественозначими теми. От индустрията коментират още, че със сегашното предложение на служебния кабинет са предвидени и нормални срокове на влизане в сила на промените, каквито липсваха преди.   

Залага се ръст с около 5%, на стъпки, което е значително под растящите нива на инфлацията у нас. Това би означавало увечиление само от около 20-30 ст. за цигарите, но със запазване на преимущетвото на т.нар. бездимни изделия и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално, значително по-ниско, облагане спрямо цигарите.  

Дори и в края на периода на планирания календар страната ни отново ще бъде с най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС и под средните ставки в Общността. Последната промяна на акциза на тютюневите изделия у нас беше едва през 2018 г., поради което сегашното предложение е повече от логично и не би следвало да бъде повлияно от популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които да ощетят държавните приходи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама