Германия арестува 25 заподозрени крайно десни екстремисти за заговор за сваляне на правителството

15:35, 07 дек 22 / Свят 25 975 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Германски власти арестуваха 22-ма заподозрени членове и трима заподозрени поддръжници на крайно дясна терористична организация в цялата страна в сряда по подозрение в заговор за сваляне на правителството съобщи CNN.

В изявление германската федерална прокуратура съобщи, че около 50 души са заподозрени, че са били част от групата, наречена движение на гражданите на Райха, основана не по-късно от ноември 2021 г., планирали да свалят правителството и да го заменят със собствен ред.

„Обвиняемите са обединени от дълбокото отхвърляне на държавните институции и свободния демократичен основен ред на Федерална република Германия, което с течение на времето е довело до решението им да участват в тяхното насилствено премахване и да се ангажират с конкретни подготвителни действия за тази цел, “, се твърди в изявлението.

„Членовете на групата следват конгломерат от конспиративни митове, състоящи се от разкази за така наречените Reichsbürger, както и идеологията на QAnon.“

Напомняме, че именно стоящи зад идеологията на QAnon, която гласи, че американският елит се състои от заговор на педофили и Тръмп е опозиция, която ще разкрие всичко, бяха голяма част от щурмът на Капитолия на 6-ти януари, 2021 г. Последователите на Q, както се наричат, следваха анонимен потребител в сайта 4chan и по-късно 8chan, който пускаше криптирани и мистериозни съобщения, изграждащи гореспоменатия наратив.

Надеждата на последователите бе, че по време на щурма, Тръмп ще се появи с военна полиция и ще арестува опозицията, нещо, което не се случи. Самият Тръмп никога не е подкрепял Qanon директно. Последователите на Qanon са известни с крайно анти-семитски и расистки позиции

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новозеландският стрелец в Christchurch, който уби 50 души през 2019 г. е силно вдъхновен от 4chan форумите и, до определена степен, от идеологията на Qanon.

Reichsbürger  (Жители на Райха) е крайно дясна организация те отричат ​​съществуването на Федерална република на Германия след Втората световна война. Те вярват, че сегашното състояние не е нищо повече от административна конструкция, все още заета от западните сили - САЩ, Обединеното Кралство и Франция. За тях все още съществуват границите на Германската Империя от 1937 г.

Те не приемат законността на правителствените органи на Федерална република Германия. Отказват да плащат данъци и са обявили свои собствени малки „национални територии“, които наричат ​​„Втора германска империя“, „Свободна държава Прусия“ или „Княжество Германия“.

Членовете на тези групи си принтират сами паспорти и шофьорски книжки. Те дори произвеждат тениски и знамена с рекламни цели. Reichsbürger пренебрегват факта, че подобна дейност е незаконна и не се признава от нито един немски орган. Те гордо обявяват намерението си да "продължат борбата срещу Федерална Република Германия" на своите уебсайтове.

Афинитетът на групата към огнестрелни оръжия и към трупане на оръжия накараха властите да се притесняват. В последния доклад на BfV за Reichsbürger се твърди, че те са готови и желаят да извършат „сериозни актове на насилие“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията е открила големи тайници с оръжия и боеприпаси по време на обиски на къщи на членове, които продължават да се въоръжават.

Тъй като значителна част от групата се състои от бивши войници от Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), сред които и мъже със специална военна подготовка, групата се счита за особено опасна. Вижданията им отново са анти-семитски и вече имат няколко крайно агресивни проявление. Изобщо комбинацията между идеите на Reichsbürger и митовете на QAnon е безкрайно опасна предвид историята на двете „движения“.

В официалното изявление изявлението се твърди, че заподозрените членове на организацията са германски граждани. Двама от заподозрените поддръжници са германци, а един е руснак, се добавя.

Германският министър на правосъдието Марко Бушман съобщи в сряда, че „демокрацията е защитима“, добавяйки, че от тази сутрин е в ход „голяма антитерористична операция“.

„Федералната прокуратура разследва предполагаема терористична мрежа от гражданската среда на Райха“, каза Бушман в Twitter.

„Има подозрения, че е планирано въоръжено нападение срещу конституционни органи."

Федералната прокуратура съобщи, че акциите продължават и са насочени срещу още 27 заподозрени.

Очаква се развитие...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама