Защо футболистите имат дупки в чорапите си?

18:45, 07 дек 22 / Спорт 25 2146 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Дупките в чорапите се превърнаха в неочаквана, но често срещана гледка по време на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Причината за това не е спорна мода - както биха предположили някои.

Дупките имат за цел да предотвратят мускулните крампи, които играчите могат да получат и които се дължат на липсата на добро кръвообращение в така важните прасци на футболистите.

Според статия от Iflscience, цитирана от БГНЕС, повечето футболисти получават нов чифт чорапи непосредствено преди началото на всеки мач. Тъй като това е нов чифт чорапи, синтетичната материя все още не е достатъчно гъвкава и понякога се оказва твърде тясна. На свой ред стегнатите чорапи могат да бъдат много неудобни и ограничаващи, а понякога дори могат да прекъснат кръвообращението, което да доведе до спазми. За да облекчат натиска, някои играчи просто пробиват дупки в задната част на чорапите си, където мускулът на прасеца е най-развит.

„Става въпрос за функционалност", казва Джърмейн Дженъс, пенсиониран английски играч, коментирайки пробитите чорапи на свой съотборник през 2018 г. „Той очевидно смята, че чорапите му са твърде тесни и ги пробива, за да подпомогне кръвообращението в прасците си, така че да не получава крампи”.

Между другото, крампите могат да бъдат причинени не само от физическо натоварване, а и от дехидратация на тялото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама