„Въплъщение на куража“: Зеленски е човек на годината според Financial Times

14:42, 06 дек 22 25 2178 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше обявен за човек на годината на финансовото издание Файненшъл таймс“ (Financial Times).

Според редакционния екип на медията държавният глава се е превърнал в „въплъщението на куража и устойчивостта на украинския народ“.

Зеленски беше избран за президент по време на изборите през 2019 г. От началото на войната той придоби световна слава. За срещи с него в Киев отидоха много от лидерите на Западните държави, а той отправя видео обръщения на почти всеки значим глобален форум от февруари насам, пише „Свободна Европа“.

„Въпреки че до началото на инвазията през февруари много украинци го считаха за майтап и аматьор, който се бореше с предизвикателствата на поста си, 44-годишният Зеленски спечели място в историята с необикновената демонстрация на лидерство и сила на духа“, пишат от изданието.

От началото на мандата си Зеленски обяви, че поддържа прозападната ориентация на Украйна и подкрепя присъединяването на страната към ЕС и НАТО. По време на предизборната му кампания той беше обвиняван във връзки с Русия заради бизнес отношения на филмовата му компания. В края на 2021 г. военното разузнаване на страната съобщи за готвен преврат срещу президента от един от най-големите олигарси в страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама