Плавният и логичен акцизен календар за тютюневите изделия одобрен и от парламента

12:43, 23 ное 22 25 930 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Миналата седмица предложението на служебния кабинет за въвеждане плавно и на стъпки на акцизен календар за тютюневите изделия за четиригодишен период, считано от 1 март 2023 г., беше одобрен на заседанието на Бюджетна комисия. Сега пакетът с данъчни промени беше одобрен и на първо четене в парламента.

Измененията предвиждат балансирано и умерено увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и на електронните цигари с никотин.

Според експерти подходът е повече от логичен и рационален, тъй като по този начин ще се избегне риска от шоково поскъване на цигарите и другите категории продукти, на фона на очакваната ревизия на европейската акцизна директива. Плановете на служебния кабинет срещат подкрепа при голяма част от тютюневата индустрия. От там коментират, че заложеното в акцизния календар води до предвидимост за бизнеса, в синхрон с ЕС практиките. С това се избягва и предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни търговски интереси и решения.  

Очакванията са предложението да бъде подкрепено и на окончателните гледания в комисия и в зала, тъй като включеното в календара ще генерира много повече допълнителни приходи в държавната хазна, които могат да се пренасочат към редица належащи общественозначими въпроси. От бранша отбелязвят още, че със сегашното предложение на служебния кабинет са предвидени и норламни срокове на влизане в сила на промените.  

Ръстът, който се предвижда е около 5%, балансирано и плавно, много под високите нива на инфлацията у нас. Увеличението, което би могло да се очаква за цигарите е само от около 20-30 ст, като обаче се запазва предимството на бездимните изделия и електронните цигари – те ще продължат да бъдат с преференциално и в пъти по-ниско облагане спрямо цигарите.  

Въпреки акцизния календар, дори и в края на периода, България ще бъде отново с най-ниските ставки акциз в ЕС и под средните нива в Общността. Акцизите на тютюневите изделия у нас не са пипани през последните близо 5 години и затова сегашното предложение на кабинета изглежда повече от логично и адекватно, и не би следвало да бъде подвластно на определени популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които да са в ущърб на приходите в бюджета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 SUSAN BENSON 13:32, 23 ное 22

Здравейте, имате ли нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, бизнес заем, личен заем или ипотечен заем? не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: ([email protected]) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага

Знам, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хора, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора смятат, че е толкова трудно да получат заем за собствен капитал от техните местни банки или други финансови институции поради високата лихва лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини.

Не се тревожете повече, защото Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
* Бързо директно финансиране - Получете своя заем в рамките на 24 часа след одобрение.
* Достъпна лихва от 3%.
* Висок процент на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
* Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години.
* Лесно онлайн приложение.
* Персонализирани насоки и опит.
* Без скрити такси

Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където имате нужда.

Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до [email protected] или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +447360502110 | & Получете отговор веднага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама