Фон дер Лайен ядоса украинците с раздут брой на жертвите

15:24, 30 ное 22 25 2565 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Европейската комисия обяви шокиращо големи загуби на украинските въоръжени сили (ВСУ) във войната с Русия, а след това видеото с изявлението на Урсула фон дер Лайен бе изтрито и бе пусната редактирана версия.

В първоначалния запис ръководителят на ЕК обяви, че от началото на конфликта на 24 февруари досега са загинали над 100 000 украински бойци, както и повече от 20 000 украински цивилни граждани.

Не е ясно откъде е тази информация. Властите в Киев твърдят, че загубите на ВСУ са в пъти по-ниски от тези на руската армия, а дори и броят на руснаците, които се връщат като „Груз 200" не е достигнал 100 000.

Брюксел възнамерява да конфискува руски милиарди

В редактираната версия на видеото с Урсула фон дер Лайен, публикувано в Twitter, е останала само информацията за икономическите щети, които е понесла Украйна. Според председателя на ЕК те са нараснали от 385 млрд. евро на 600 млрд. евро, пише Offnews.bg

Фон дер Лайен заявява и че работи с Международния наказателен съд за създаването на специализиран съд, който да се занимава с руските престъпления в Украйна. Тя обеща, че Европейската комисия, заедно с партньорите си, ще гарантира, че Русия ще плати за разрушенията си със замразени средства на олигарси и активи на централната си банка.

По данни на Генералния щаб на ВСУ от началото на пълномащабното нахлуване Русия вече е загубила 88 880 войници. През последните 24 часа украинските военни са унищожили 500 руски окупатори.

Тази информация е чувствителен въпрос 

На изказването реагира Сергей Никифоров – представител на украинския президент Володимир Зеленски. Той заяви, че информацията за загубите на въоръжените сили на Киев е чувствителен въпрос и че тя може да бъде огласявана само от главнокомандващия, министъра на отбраната или държавния глава, предаде Клуб Z.

Преувеличената цифра предизвика масово учудване и сред журналисти, и сред обикновени потребители на социалните мрежи.

Става дума за жертви – и убити, и ранени, уточни в Twitter говорителят на ЕК Дана Спинант. Тя благодари на бдителните хора, обърнали внимание на преувеличената цифра. Според Спинант думите на Фон дер Лайен имали за цел да покажат руската бруталност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама