Брюксел възнамерява да конфискува руски милиарди

14:55, 30 ное 22 25 973 Шрифт:
Автор:

 Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен излезе днес с остро и настоятелно заявление пред редовния колегиум на ЕК срещу действията на Русия във войната с Украйна. Две са главните точки, които стоят като основен приоритет на държавите от ЕС, според нея: конфискуване на замразените руски активи с цел да бъдат предоставени на Украйна и настояване за специален съд към ООН, който да привлече под отговорност виновниците за войната в Украйна.

 Нахлуването на Русия на украинска територия нанесе огромни щети за украинската държава в икономическо отношение, както и неописуеми страдания, споделя тя. Според неофициални данни, загиналите украинци от началото на войната (24 февруари) са 20 000 цивилни и около 100 000 военни.

 В своето заявление фон дер Лайен подчертава, че Русия трябва да плати за ужасяващите си престъпления, в това число и за агресията си срещу суверенна държава. Ето защо, тя възнамерява, посредством подкрепата си към Международния наказателен съд, да се създаде още един специален съд, подкрепен от ООН, който да е предназначен да разследва Русия тъкмо за това престъпление. „Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широка международна подкрепа за този специализиран съд“ каза тя.

 Наред с това се предвижда Русия да заплати и финансово за нанесените от нея щети, които се оценяват на 600 милиарда евро. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за шетите и да покрият разходите за възстановяване на страната. „Ние разполагаме със средствата да накараме Русия да плати. Блокирахме 300 млрд. евро от резервите на Руската централна банка и замразихме 19 млрд. евро от парите на руските олигарси.“ изчисли ръководителката на ЕК. В краткосрочен план се предвижда създаването на структура, която да управлява тези средства и да ги инвестира в Украйна. След евентуалната отмяна на санкциите, при прекратяване на войната, средствата ще бъдат използвани така, че Русия да изплати пълна компенсация за щетите, нанесени на Украйна.

 Предложението за учреждаване на специализиран съд за осъждане на Русия идва в сравнително спокоен период на бойното поле, където вследствие на падането на температурите двете страни са заели изчаквателни позиции. Въпреки това, голяма част от евролидерите и представителите на НАТО подозират, че това е стратегически ход от страна на Русия, която ще се стреми да използва зимата и ниските температури като оръжие срещу Украйна. Затова едно подобно решение за допълнително усилване на санкциите към Русия, може да се тълкува като превантивна мярка и допълнителна изолация на страната агресор.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама