30 години по-късно: SMS-ите са в упадък 

20:45, 30 ное 22 / Любопитно 25 2059 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

SMS-ите са в упадък тридесет години след появата си, съобщи АФП. Услуги като WhatsApp, Messenger или Telegram предлагат общуване онлайн. Цифровото пространство изглежда в упадък.

Първият SMS в историята, изпратен на 3 декември 1992 г. от оператора „Водафон“, е с колекционерска стойност и беше продаден под формата на незаменим токен на търг през 2021 г. от аукционната къща „Агют“ във Франция. SMS-ът, който гласи „Весела Коледа“, е получен от Ричард Джарвис, сътрудник на „Водафон“. Изпращането става през компютър.

„Това е технология с европейски произход“, каза пред АФП Марк-Антоан Дюпюи, син на френския инженер Филип Дюпюи, признат за един от откривателите на технологията на джиесемите. Мобилната 2G мрежа позволява изпращането на SMS-и в края на 90-те години. Ограничението е до 160 знака и принуждава потребителите да използват различни начини за съкращения и усмивки. Днес SMS-ите са без ограничения и позволяват снимки, видеа и други мултимедийни съобщения. Навремето SMS-ът във Франция струва един франк, пише БТА. 

SMS-ите са много популярни до 2010 г. Днес те се използват в държави, където населението разполага с мобилни телефони, но достъпът до интернет не е масов. Държавата с най-многобройно население в Африка – Нигерия, регистрира повече от 10 млрд. SMS-а, изпратени през 2021 г.

SMS-ът все още се използва за верификация и сигурност – например за достъп до компютър и банкови услуги, както и за получаване на доставка. По време на ковид пандемията това беше начин за получаване на резултат от тест.        

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама