Откриха „подводен Стоунхендж“ на дъното на езеро в Европа

18:35, 30 ное 22 / Любопитно 25 2358 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На дъното на езеро в центъра на Европа са открити руините на „подводен Стоунхендж“, който се простира на няколко километра, съобщава американският „Vice“. Учените смятат, че тези древни структури са имали специално предназначение и имат няколко теории за тях.

Каменните пирамиди се простират на дъното на Боденското езеро, което е разположено на границата между Германия, Австрия и Швейцария. Според проучване от 2021 г. древните каменни структури са създадени от хора, живели преди около 5500 години.

Тези каменни купчини са широки няколко десетки метра и високи до 6 метра, поради което всички археологически обекти са добре видими. Изглежда, че издигането им е отнело много усилия и време, но „целта на тази група праисторически структури, простиращи се на повече от 10 километра, остава неизвестна“. Това сочи проучване от 2021 г., публикувано в „Annual Review of Swiss Archaeology“.

Каменните пирамиди са създадени от хора „директно на брега на морето през неолита“. „В резултат на изменението на климата досега нивото на водата в езерото се е повишило с три до пет метра“, обяви ръководителят на проучването - археологът Урс Лейцингер от Археологическия музей на кантона Тургау. Той отбелязва, че бреговата линия „зависи и от сезонните колебания на нивото на езерото и снежната покривка в Алпите“.

Според Лейцингер размерите на тези пирамидални обекти са твърде големи и затова те едва ли биха могли да бъдат издигнати от жителите на само едно селище. „Малко вероятно е жителите на едно село да са построили всичките 170 каменни пирамиди една след друга“, коментира Лейцингер. „Работата трябва да е била координирана и древните хора, които са живели около езерото, трябва да са имали много силно желание да построят тези каменни пирамиди. Новите находки приличат на каменните пирамиди, открити на северното крайбрежие на Германия!“

Археолозите предполагат, че камъните може да са били платформи за риболов, места за погребения, гранични укрепления, календар, основан на слънцестоенето, или дори някакъв вид конструкция, свързана с религиозен култ, основан на астрономически явления.

„Лично аз смятам, че те са имали някаква култова цел“, казва Лайцингер. „Защо да не са някакви изкуствени острови, които да имат нещо общо с погребална церемония? В крайна сметка досега не сме открили никакви гробища и не знаем как са възприемали смъртта жителите на езерото. Но това е моя лична хипотеза, не разполагам с факти или доказателства!“

За да разгадае тази мистерия, археологическият екип ще трябва да направи още много гмуркания и да изучи намерените под водата улики, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама