Кофеинът – спасителното средство за работещия човек

10:00, 26 ное 22 / Любопитно 25 1490 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Когато се окажем пред последните декемврийски седмици от годината и дългите коледните празници наближават, всички се питаме как ще оцелеем? След усилена работа през изтичащата година, последните дни преди края ѝ изглеждат като последните метри пред финалната линия на маратон. Трябва да издържим! Много хора намират спасението, съчетано с удоволствие, в кафето. Топлата напитка се приема със захар, мляко, повече вода или повече кафе, в зависимост от вкусовите предпочитанията. Без значение как точно се консумира, кафето помага да бъдем пълноценни през дългите работни дни. Какво се крие в него?

Свареното кафе съдържа незначително количество основни хранителни вещества. Изключение прави еспресото, в което концентрацията на кафе е най-висока и от него могат да се поемат Магнезий (Mg) и различни видове Б витамини. Тези вещества са в много по-малка степен в сравнение с основната психоактивна молекула на кафето – кофеин. Определен като стимулант на централната нервна система, той се използва за подобряване на когнитивните функции. С други думи повишава нивото на енергичност и внимание. Молекулата на кофеина е близо по структура до аденозин (една от нуклеотидните бази и градивна част на ДНК). Чрез блокиране на връзките между рецептори на молекули аденозин, се постига увеличено количество на вещества, което помага за поддържане на будното състояние.

В чиста форма кофеинът е бял прах, без мирис, но затова пък с горчив вкус. Намира се в семената, ядките и листата на различни растения в Африка, Източна Азия и Южна Америка. Най-добрият познат ресурс за веществото е кафеното зърно. Не е лесно разтворимо в студена вода, но в гореща е точно обратното – силно разтворимо. Затова се приема толкова добре от топли напитки и най-вече от кафето. За направата им, растителният продукт се преварява във вода. Този процес се нарича инфузия. Кофеинът е най-употребяваното психоактивно вещество в света. Като такова, приемането му в големи количества, може да доведе до отрицателно въздействие.

Пиенето на кафе и други кофеинови напитки е с цел преодоляването на сънливост, както и за подобряване на когнитивната способност. Кофеиновият цитрат е в списъка на основните лекарства на СЗО. Той може да лекува и предотвратява нарушения в дишането на недоносени деца, както и да придаде малък защитен ефект срещу някои заболявания. Както при всяко лекарство и дори при всяко едно вещество, кофеинът има позитивно влияние, когато се използва в определена концентрация. Казано по друг начин, трябва да се внимава с дозите. В големи количества той води до безсъние и безпокойство. Не само това, влиянието му върху бременността е неясно и затова на бременни жени не се препоръчва да прекаляват с него. При обичайна употреба (в допустими количества), организмът развива терапевтичен толеранс, т.е. приспособява се към въздействието на кофеина. Симптоми като повишено кръвно налягане и учестен пулс отслабват и дори изчезват.
 
Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ кофеинът се счита за безопасно вещество. Това определение е на основата, че токсичните дози (над 10 грама на ден за възрастен човек) са много по-високи от тези на други вещества (под 500 милиграма на ден). В една чаша кафе се съдържа от около 80 до 175 милиграма кофеин, в зависимост от типа напитка и начина на нейното приготовление. Достатъчна доза за събуждане на тялото и ума, но не и за другите гореспоменати неприятни ефекти. Това се случва при приемането на едно кафе, т.е. дори с хубавото не трябва да се прекалява и трябва да се внимава.

Така че нека да се наслаждаваме на кафето в умерена степен, изпитвайки удоволствие от консумацията му.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама