„Не са дорасли“: И Австрия е против България и Румъния в Шенген

13:39, 24 ное 22 / Свят 25 2097 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Австрия подкрепя влизането на Хърватия в Шенгенското пространство, но е против в него да се присъединят България и Румъния. Това стана ясно от думите на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия.

„България и Румъния не са дорасли“, е озаглавена кореспонденцията от посещението му в Загреб, публикувана на сайта на австрийските радио и телевизия (ОРФ) и цитирана от БТА.

След срещата между Нехамер и хърватския премиер Андрей Пленкович в сряда вечерта канцлерът на Австрия каза, че 40% от мигрантския поток към Европейския съюз (ЕС) минава през Турция, България, Румъния и Унгария.

„Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно“, добави Нехамер.

Миналата седмица Европейската комисия призова Съветa на ЕС да приеме България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство без повече забавяне. Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване, но все още Нидерландия  се противопоставя, припомня „Свободна Европа“.

„България става заложник на Нидерландия по пътя към Шенген“

Българският парламент също прие декларация, с която призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Тези призиви обаче бяха посрещнати резервирано от австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, който дори допусна страната му да наложи вето. „Тъй като Хърватия е за пример в изпълнението на пограничната охрана, не виждам проблем за нея. За държавите ще се гласува поотделно“, уточни в сряда вечерта Карл Нхамер.

Хърватският му колега Пленкович е уверил канцлера, че Загреб разбира загрижеността и проблемите в Австрия предвид големия брой търсещи статут на бежанци, но е отбелязъл, че двете страни са установили, че тези хора не идват през Хърватия, съобщи още БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама