„България става заложник на Нидерландия по пътя към Шенген“

19:37, 21 окт 22 / Политика 25 1988 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България и Румъния стават заложник на вътрешната политика на Нидерландия. Това коментира българският президент Румен Радев по повод резолюцията на нидерландския парламент против приемането на двете страни в шенгенското пространство.

Радев остава оптимист за приемането ни в Шенген до края на годината, въпреки че депутати в Нидерландия призоваха правителството да наложи вето. „Нидерландия вече е сама. Всички държави застават зад България, тази подкрепа е важна и ще доведе до реален резултат. Имах разговори с канцлера Шолц, президента Макрон, премиерите на Дания и Швеция“, изтъкна той.

Радев обаче намекна, че въпросът вероятно ще намери своето решение след изборите в Нидерландия през пролетта.

Коментар направиха и от външното ни министерство. Оттам смятат, че резолюцията не е е положително развитие, но България е изпълнила критериите за членство.

„Това още повече ни задължава да бъдем доста по-активни, бих казала проактивни по отношение на по-нататъшните работи с Нидерландия и продължаваме да вярваме, че целта да бъдем приети... съществува“, смята зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, цитиран от Bulgaria On Air.

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи резолюцията на нидерландския парламент като разочароваща.

В четвъртък парламентът в Хага прие резолюция България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген. В нея се иска от нидерландското правителство "да не предприема необратими стъпки" за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, докато не извърши "по-нататъшни разследвания на наблюдението на границите и намаляването на корупцията и организираната престъпност в и двете страни", пише Капитал.

По-рано този месец обаче Европейският парламент прие с голямо мнозинство незаконодателна резолюция, в която призовава Съвета на Европейския съюз до края на 2022 г. да предприеме всички необходими мерки за приемане на решението за влизане на Румъния и България в Шенгенското пространство. На това гласуване 21 от общо 29 нидерландски евродепутати подкрепят резолюцията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама