След милиони загуби: парламентът одобри парите за F-16 да стоят в сметка на САЩ

16:03, 23 ное 22 / Политика 25 2114 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С огромно закъснение парламентът най-накрая ратифицира на две четения две споразумения, които ще позволят на военното министерство авансово платените над 2 млрд. лева на САЩ за първите 8 изтребителя F-16 да се депозират по сметка на федералното правителство и да генерират приходи, пише Mediapool.

По данни на военното министерство заради забавянето до момента са генерирани загуби за българската страна от 10 млн. долара.

Сега споразуменията бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната", ДПС и „Демократична България", а БСП и „Възраждане" се противопоставиха с аргументи, че има пазарни рискове, а българският бюджет ще бъде вързан с този на САЩ.

Двете партии системно се противопоставят на закупуването на изтребителите F-16, като се обявиха и срещу сделката за втория транш машини, която получи подкрепа от този парламент.

Българите плащат на САЩ, макар и скромно 

Депутатът от БСП Румен Гечев обясни позицията на партията си с това, че „с откриването на тази сметка ние връзваме бюджета на Република България и военния ѝ бюджет с бюджета на САЩ, което ще рече, че българските данъкоплатци започват да плащат, макар и скромно, да покриват държавния дълг на САЩ".

Според него тази сделка е неизгодна за българската държава, а „договорът е унизителен и опасен за Военновъздушните сили".

На първо четене: Купуваме още 8 самолета F-16

Към днешна дата закъснението е повече от две години, загубите за нас са стотици милиони долари, а ВВС вероятно догодина ще остане без самолет. Българската държава ще спечели от тази сделка жалки трохи, това е жалка ПР акция", посочи Гечев.

Заради епидемията от коронавирус доставката на първите машини по договора бе изместена за 2025 година.

Купуваме де факто едно обещание

Николай Дренчев от „Възраждане" зададе въпроса кой ще поеме риска, ако има катаклизми на финансовите пазари. „Да се отнасяме крайно консервативно, да не възлагаме на Министерството на отбраната несвойствени функции", посочи той. По думите му сме закупили де факто „едно обещание".

„Възлагаме на МО да работи спекулативно с пари, взети от българските данъкоплатци, не виждам мястото и ролята на българската отбрана в тази сделка, това е поредната гавра с военната авиация, с отбраната ни", посочи и Дренчев.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пък каза, че по данни на МО и БНБ пропуснатите ползи за България до момента са близо 20 милиона лева от това „мотане" година и половина, когато никой не е взел някакви мерки. „Три пъти е внасян законопроектът в НС, нищо не направено, не е ратифициран", припомни той.

Христо Гаджев, който е председател на парламентарната комисия по отбрана, обясни, че парите, които са преведени в изпълнение на договора от 2019 г., ще бъдат преместени във влог в банка, за да носят ликвидност и да има печалба за нас. Очаква се в момента Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите по влоговете, посочи председателят на комисията по отбрана.

Атанас Славов от „Демократична България" (ДБ) призова от своя страна да не се спекулира с фактите.

Какво подкрепи парламентът

Споразуменията се отнасят до изпълнението на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70, подписани от последното правителство на ГЕРБ. Те предвиждат средствата да се депозират по сметка на федералното правителство. Сумите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на Република България за придобиване на оборудване по Програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS).

Нидерландия няма да ни дава стари F-16

Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Министерството на отбраната (МО) ще има възможност да следи състоянието на сметката всекидневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се прехвърлят обратно към Trust Fund Account (предназначена за Република България). МО не разполага с необходимата специфична експертиза по темата и в края на 2020 г. е сключен договор между МО и Българската народна банка (БНБ) за консултантска помощ.

Парите ще останат в МО

Служебният кабинет призова по-рано парламентът спешно да ратифицира споразуменията, за да не се генерират повече загуби. „Още една задача към Народното събрание отправяме за скоростно приемане на споразумението между Министерството на отбраната и Федералната банка в Ню Йорк. По този начин ще осигурим доходност от финансовите средства, които бяха внесени авансово по договора за F-16 през 2019-та година в размер на 1.2 милиарда щатски долара", коментира Стоянов.

„С тази набирателна сметка финансовите средства ще останат в Министерство на отбраната и те ще бъдат различни и отделени от средствата, които се отпускат всяка година", обясни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама