Нидерландия няма да ни дава стари F-16

15:56, 15 ное 22 25 2226 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нидерландия е изразила готовност да обучи наши пилоти да управляват F-16, а не е искала да ни предостави такива самолети срещу нашите МиГ-29 при даване на Украйна, заяви в Брюксел министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

„Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват към момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за F-16. Това е информацията, която мога да споделя с вас“, каза той, цитиран от БНР.

Нидерландия може да даде на България стари F-16 в замяна на МиГ-29 за Украйна

Коментарът му е по повод информацията в холандско издание, че страната планира да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзник от НАТО. А оттам въпросната държава да предостави своите МиГ-29 на Украйна. Според изданието един от главните кандидати за това е именно България. Темата беше повдигната и от депутата от ДБ Ивайло Мирчев, който призова служебното правителство да не губи време и веднага да стартира този процес. 

Министър Стоянов също добави в Брюксел, че е скептичен, че след 2023 година самолетите МиГ-29 ще могат да бъдат поддържани в оперативна готовност.

Обучаваме украинци за военни санитари 

България ще обучи 60 украинци за военни санитари, съобщи още Димитър Стоянов и уточни, че страната ни ще участва и със състав, и с оборудване за трениране на украински военни в рамките на мисията за военна помощ на Украйна на ЕС, по време на която ще бъдат обучени общо 15 хиляди украински военни.

Служебният министър на отбраната добави, че все още се изяснява какво точно оборудване ще предостави страната ни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама