Аферата „Джемкорп“: обвинения, потвърждения и контра-обвинения

10:24, 21 ное 22 / Политика 25 2490 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Меморандумът за инвестиции между българската държава и фонда „Джемкорп“ (Gemcorp) за около 1 млрд. лв. не е прекратен, въпреки обещанието и взетото решение за това. Това заявиха през уикенда от ГЕРБ по време на специална пресконференция. В нея участие взеха Десислава Трифонова, Делян Добрев и Тома Биков. Министър Росен Христов по-късно потвърди, а пред Клуб Z бившият министър Александър Николов - отрече. Ето хронологията.

Припомняме, че меморандумът бе подписан по време на правителството на Кирил Петков. Малко по-късно се появиха и съмнения, че зад Gemcorp стоят руски финанси. Българският представител в него е работил и в известна руска банка. Идеята беше фондът да инвестира в енергийната сфера, говореше се, че става дума за гигантската батерия, залегнала в Плана за възстановяване. След като скандалът избухна, правителството обеща да прекрати меморандума.

ГЕРБ: Меморандумът с „Джемкорп“ не е прекратен - цялата ни енергетика е дадена на концесия

„Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от правителството на Кирил Петков. Меморандумът с „Джемкорп“ не е прекратен. Подаваме сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия", заявиха от ГЕРБ. По думите им, те разполагат с документи за твърденията си и могат да ги докажат.

„Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен“, обяви Трифонова. „Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с „Джемкорп“ е прекратен, е било само да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с цел прикриване на цялата далавера. Има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР“.

Делян Добрев съобщи, че ще бъде подаден сигнал към Главна дирекция „Конкуренция“ и главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия. Трифонова допълни, че ще искат създаването на временна парламентарна комисия в 48-ото Народно събрание.

„Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за аферата „Джемкорп“. Проследяваме и други министри и министерства от кабинета „Петков“. Следващия път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

ПП: ГЕРБ пак отклоняват общественото внимание

Малко по-късно позиция по темата дойде и от „Продължаваме промяната“. В нея, бившите управляващи казват, че сме станали свидетели „на пореден опит от страна на ГЕРБ да бъде отклонено общественото внимание от важните теми“.

„Меморандумът с Джемкорп е прекратен отдавна и темата е затворена без абсолютно никакви последствия за държавата. В същото време има истински важни за хората теми, по които партиите в Народното събрание трябва да работят.

След скоростните промени в Изборния кодекс, опитът да се произведе скандал около куха тема, след което отново да се говори за хартиената бюлетина, е поредният знак, че Борисов тласка страната към нови предсрочни избори и вече се готви усилено за тях“, пише в позиция на партията.

Служебният министър в синхрон с ГЕРБ

Междувременно малко след пресконференцията на ГЕРБ, информацията им беше потвърдена и от служебния министър на енергетиката Росен Христов. По думите му, меморандумът е в сила и дори има клауза за арбитраж при неизпълнение - нещо, което до момента винаги се е отричало. В същото време не са представени - от Христов - никакви доказателства за това.

Пред журналисти във ВЕЦ „Цанков камък“ той обясни, че не са били спазени никакви процедури по съгласуване, както е предвидено за такива меморандуми. Нямало и решение на Министерския съвет, а самият оригинал на договора бил в чекмедже на служител на енергийното министерство, съобщи Дарик, цитирайки министъра.

В крайна сметка, основната теза и на Христов, и на ГЕРБ е, че прекратяването на действието на документа е подписано от бившия министър Александър Николов, но не и от компанията „Джемкорп“.

Николов: Няма арбитражи, няма неустойки

Възможен арбитраж в договора няма предвиден. Няма и никакви неустойки, които страната ни трябва да плати, каза бившият министър на енергетиката Александър Николов пред  Клуб Z.

„Целият документ е неангажиращ“, казва Николов. Според него твърденията на ГЕРБ са „просто обиди към обществото, нищо повече. „Неангажиращ документ, никакви последствия или каквото и да е за държавата, един от многото привлечени инвеститори в България през месеците от декември до август и един от многото, които си тръгнаха благодарение на приказки на фирма ГЕРБ. Пореден път, в който ГЕРБ и служебно-пребиваващият министър говорят в пълен синхрон. Изключително красиво!“

„Джемкорп“: Меморандумът е прекратен

„Меморандумът е прекратен с официално писмо на правителството още преди няколко месеца. Ние сме го признали и нямаме никакви претенции към България. Всякакви такива обвинения са пълна спекулация“. Това пък каза пред Bulgaria on air един от основателите на фонда Атанас Бостанджиев. Именно той е човекът, който е работил в руска банка преди години.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:49, 21 ное 22

Видно е, че мафиотската фирма ГЕРБ пуска димки за отклоняване на вниманието. Тяхната цел е прокарване на хартиената бюлетина, за да си запазят феодализираните от тях общини заедно с ДъПъСъ, и отчасти с БСП. А този Росенчо си е пълен идиот, и в добавка тотален олигофрен. Просто Радев изпълнява командите на Йотова, тя пък на енергийната мафия на АБВ. Трябва изчистване от тези ретроградни елементи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама