Сензационно откритие в Египет може да отведе до изгубената гробница на Клеопатра

19:15, 08 ное 22 / Любопитно 25 2925 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Под древния египетски храм Тапозирис Магна или „Голямата гробница на Озирис“ е открит тунел, който може да води до отдавна изгубената гробница на последния египетски фараон Клеопатра, съобщава „Дейли мейл“.

Издълбаната скала, която е обявена за „геометрично чудо“, се простира на повече от 1,5 км, висока е около 6 метра и се твърди, че наподобява великолепния тунел на Евпалинос на гръцкия остров Самос, който е почитан като едно от най-важните инженерни постижения на класическия свят.

Археоложката Катлийн Мартинес от университета в Сан Доминго повече от десетилетие е убедена, че Клеопатра и нейният любовник Марк Антоний са погребани в храма и тунелът може да е пътят към това откритие. Мартинес заяви, че има вероятност царицата да е погребана там и ако това е така, това ще бъде „най-важното откритие на XXI век“. Археоложката вярва, че след като Марк Антоний се самоубива след поражението от Октавиан, но преди собственото си самоубийство, Клеопатра изготвя подробни планове двамата да бъдат погребани там.

По-рано тя разказа пред „National Geographic“: „Клеопатра преговаря с Октавиан да ѝ позволи да погребе Марк Антоний в Египет. Тя иска да бъде погребана заедно с него, защото иска да пресъздаде легендата за Изида и Озирис. Истинското значение на култа към Озирис е, че той предоставя безсмъртие. След смъртта им боговете ще позволят на Клеопатра да живее с Антоний в друга форма на съществуване, така че те да имат вечен живот заедно“.

Сега Мартинес може би е на прав път, след като е разкрила тунела, издълбан в скалата, който се намира на около 43 метра под храма. Екипите, работещи на обекта, са открили част от тунела, която е била потопена под водата на Средиземно море, под калните утайки са намерени редица керамични съдове и инструменти, както и правоъгълен блок от варовик, пише БГНЕС.

Изследователският екип смята, че основите на храма Тапозирис Магна, разположен близо до древната египетска столица Александрия, също са под вода поради поне 23 земетресения, ударили египетското крайбрежие между 320 г. и 1303 г.

Мартинес е открила и няколко важни артефакта вътре в храма, включително монети с образите и имената както на царица Клеопатра, така и на Александър Велики, и редица обезглавени статуи, а също и статуи на богинята Изида.

Клеопатра, често наричана най-голямата знаменитост в света, е последната от дългата линия на Птолемеите, владетели на Египет - произхождащи от гръцкия пълководец Александър Велики. Тя управлява от 51 г. пр.н.е. до 30 г. пр.н.е. - чак до деня на смъртта си. Владетелката станала Клеопатра VII, царица на Египет, след смъртта на баща си Птолемей XII, а брат ѝ станал цар Птолемей XIII по същото време - братята и сестрите управлявали Египет под официалната титла съпруг и съпруга. Царицата обаче води началото на рода си от македонска Гърция и няма египетска кръв.

За да спечели подкрепа сред древния египетски народ, Клеопатра била провъзгласена и за дъщеря на Ра, египетския бог на слънцето.

Клеопатра се влюбва в Марк Антоний, който е правнук на Юлий Цезар и наследник на Римската империя след убийството на прадядо си. Антоний обаче се оженил, за да заздрави обтегнатия съюз с друг владетел на име Октавиан, а след като се оженил за Октавия, Антоний напуснал новата си съпруга, за да прекарва време с Клеопатра, според History Channel.

Според изследователите на Октавиан след това влюбените са се оженили, което нарушава римския закон, ограничаващ римляните да се женят за чужденци. Октавиан обявява война на Клеопатра и Антоний, като побеждава и двамата. Клеопатра се укрива в гробницата, която е поръчала за себе си, като се разпространяват слухове, че се е самоубила. Антоний умира в ръцете на Клеопатра, след като се пробожда смъртоносно с нож, а тя също се самоубива - според сведенията, като оставя отровна змия да я ухапе. Октавиан се завръща в Италия, където става първият император на Рим, а Клеопатра и Антоний са погребани в Египет. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама