Каналджии са убили граничния полицай до турската граница

09:40, 08 ное 22 25 2074 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Снощи около 20.35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. Това съобщи на брифинг днес вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела“, каза още Демерджиев, цитиран от БНР.

Военнослужещият останал невредим.

Убитият граничен полицай е бил прострелян, докато е проверявал оградата по границата. Той е бил прострелян в главата, като е загинал още при първия изстрел, добави главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия по установяване на извършителите.

„Ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите“, подчерта вътрешният министър.  

Убиха граничен полицай при престрелка в Елхово

„Изключително важно е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина, които са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейност, което е престъпление съгласно чл. 281 от Наказателния кодекс. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията…Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата“, настоя служебният вътрешен министър.

Той потвърди, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските власти работят по случая и полагат усилия тези хора да бъдат изправени пред закона. 

По думите му граничните екипи постоянно и ежедневно се натъкват на дупки в оградата. 

„При ескалираща агресия, която включва използването на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с необходимата сила и ви уверявам, че, ако има инциденти на границата, няма да са в посока на нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето за служителите ни по границата“, допълни Демерджиев. 

От МВР съобщиха, че заради трагедията се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама