Технически проблем изключил Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

16:51, 01 ное 22 25 1613 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е спрян заради технически проблем. Това обави енергийният министър Росен Христов, след като в неделя шести енергоблок на атомната централа беше изключен от електроенергийната система на страната.

„След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичане на водород от охлаждащата система на генератора бяха сведени до една-единствена хипотеза. Всички анализи сочат към технически проблем”, каза министърът на енергетиката, цитиран от Нова телевизия. Той увери, че се работи по отстраняването му. Очаква се до дни блокът да бъде пуснат, след като бъдат направени още тестове. „Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят”, уточни той.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе изключен изненадващо на 30 октомври от енергийната система на страната и то малко след включването му след годишен планов ремонт. Годишният ремонт включваше профилактика и презареждане. Блокът бе пуснат от Агенцията за ядрено регулиране по обед на 30 октомври, но около 21.00 часа същия ден е бил изключен. Като причина бе посочен технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока, припомня „Сега”. 

„Няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон”, категоричен беше министър Христов.

По думите му в следващите няколко дни страната ни ще обяви процедура за подбор на доставчик на ядрено гориво. В момента две са компаниите, които са заявили желание за участие.

Природният газ поевтинява с 47%

Росен Христов коментира и по-ниската цена на газа за ноември, която КЕВР одобри. По думите му се очаква за декември и януари цената леко да се покачи поради по-високото потребление, но със сигурност нямало да достигне нивата си от септември.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама