Природният газ поевтинява с 47%   

16:03, 01 ное 22 25 1505 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за ноември в размер на 123,01 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  

За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена беше 233,36 лв./MWh, което означава, че за месец ноември природният газ поевтинява с 47%, съобщиха от КЕВР. 

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. 

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян на договорени цени по интерконектора IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната. Необходимото количество за ноември е осигурено и с два договора за доставка на втечнен природен газ /ВПГ/, сключени от „Булгаргаз“ ЕАД след организирани тръжни процедури. Количествата природен газ, надвишаващи заявките на клиентите за м. ноември, ще бъдат използвани за нагнетяване в ПГХ „Чирен“ и за продажба на свободния пазар.

Близо 45% по-ниска цена на природния газ за ноември

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената в днешното заявление на „Булгаргаз“ цена и я намали от 123,47лв. /MWh на 123,01 лв/MWh. Установено е, че в цената неоснователно са включени разходи в размер на 1 243 575 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за ноември 2022 г.

Значително по-ниската цена за ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари. Спрямо актуалните газови индекси постигнатите от „Булгаргаз“  отстъпки варират между 38% и 50%. 

Значително по-ниската цена за ноември благоприятства всички битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества. Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запази сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1.01.2023 г. Освен това утвърдената от регулатора цена на природния газ е почти двойно по-ниска от прага от 250лв./MWh за природния газ, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.   

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама